• Početna>
  • Vesti>

Kvinta: Izbori presudni. Birači – odbacite kriminalce

Ambasade zemalja Kvinte očekuju da će predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu biti poboljšani u odnosu na prethodne i da će se izbeći manipulacije i prevare koje su zabeležene 2010. godine i zastrašivanje kandidata i birača kosovskih Srba koji nisu na liniji sa Srpskom listom, što je navedeno u izveštajima posmatrčke misije EU za 2017. godinu.

“Predstojeći izbori su presudna prilika za građane Kosova da odluče o smeru zemlje. Građani Kosova zaslužuju obećanje o mirnoj, prosperitetnoj budućnosti, a jedini način da se ta budućnost obezbedi je voljom kosovskog naroda izraženom na ovim izborima”.

Iako su svesni da na Kosovu nije bilo “savršenih izbora”, predstavnici pet ambasada odbacuju pritisak na birače.

“Odbacujemo pritisak na birače, uključujući pretnje gubitka radnim mestima i kupovinu glasova, uključujući i obećanje javnih pozicija. Odbacujemo bilo kakve napade protiv medija, bilo fizičke napade, ili pozive na nasilje, ili pokušaje da označimo medije kao izvore „lažnih vesti.”“

Strankama se poručuje da stvore ambijent za poštenu izbornu konkurenciju na celom Kosovu, a građane pozivaju da upozoravaju na zloupotrebu javnih sredstava ili resursa koji se koriste u kampanji, kao i bilo kakvo zastrašivanje.

“Očekujemo da će kosovske vlasti preduzeti brze i odgovarajuće mere protiv bilo kakvog nasilja u celoj zemlji. Za demokratsku budućnost Kosova važno je da svi koji su uključeni poštuju izborne zakone zemlje i izborne procese, kako je zakazano 6. oktobra”.

Čelnicima stranake i kandidatima poručuju da se okanu političke retorike.

“Nadamo se da ćete se tokom ove predizborne kampanje uključiti u energičnu, iskrenu javnu raspravu o mogućnostima i problemima sa kojima se suočava Kosovo. Izbori i formiranje nove vlade nude šansu za hitno ponovno pokretanje razgovora sa Srbijom, s ciljem postizanja sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obavezujućeg sporazuma koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. To je očigledno u interesu Kosova”.

Nadaju se da će se tokom kampanje političari baviti mladim ljudima, obrazovanjem, otvaranjem radnih mjesta, unapređenjem razvoja privatnog sektora i ulaganja, podrškom preduzetništvu, ali i životnom sredinom.

Ipak, ono što je najvažnije je vladavina zakona.

“Kandidati moraju biti lišeni kriminalne pozadine ili veza sa kriminalnim aktivnostima, i demonstrirati kako će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, odupirati se nekažnjavanju i nepotizmu na najvišim nivoima”.

Biračima poručuju da su njihovi glasovi važni i da samo oni mogu doneti promene.

“Insistirajte na stvarnim planovima i predlozima, a ne samo na praznoj retorici. Procenite da li će ljudi za koje ste glasali ispuniti svoja obećanja. Odbacite kriminalce. Zahtevajte pravi demokratski izbor. A na dan izbora, izađite i glasajte”, poručuju ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije.

Izvor RTV KIM

Comments

Pročitaj još