Dačić: Nova sednica Saveta bezbednosti o KiM 31. oktobra

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je Južna Afrika ovog meseca predsedavajuća SB UN i da je za 31. oktobar zakazala redovnu sednicu SB o KiM. Dačić je istakao da je za državne i nacionalne interese veoma važno da Srbi jedinstveno učestvuju na izborima na KiM i glasaju za predstavnike Srpske liste, jer se, smatra, mora zaštititi srpski narod od toga da neko drugi bira njegove predstavnike.

Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je Srbija posle dugog zatezanja sa Velikom Britanijom, dogovorila neku dinamiku tih redovnih sednica i da sada više nema tih problema. 

Ta tema se, kaže, sada nalazi na agendi i 31. oktobra će se raspravljati o najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN o KiM. 

“Za državne i nacionalne interese Srbije, za ostvarivanje svih tih naših zamisli i ideja o tome šta treba da se radi na KiM – Srbi treba da izađu na izbore na KiM, treba da glasaju za predstavnike Srpske liste. Tu je reč o tome da moramo da zaštitimo srpski narod od toga da njima drugi biraju predstavnike. Ako želimo da zaštitimo naš narod na KiM njihovi legitimni predstavnici treba da učestvuju u donošenju svih odluka”, istakao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima “neko bi najviše voleo da u kosovski parlament uđu predstavnici onih Srba koji su protiv državne politike Srbije”.

To bi, navodi, najviše želeli predstavnici prištinskih vlasti, ali i predstavnici međunarodne zajednice.

“Zato bi time izvršili legitimizaciju te države da je Kosovo takozvana nezavisna država. Mislim da je važno da svi Srbi izađu na izbore, podrže Srpsku listu, da tako nastavimo da se borimo za naša prava na KiM”, dodao je Dačić. 

Šef srpske diplomatije navodi da manipulacije eskaliraju sve više.

“Dogovoreno je da svi Srbi imaju prvo glasa, bez obzira da li ima srpska ili kosovska dokumenta. Kroz te biračke spiskove, kroz pravo glasa, kroz predstavnike u biračkim odborima, očigledno da bi neko da od zagarantovanih deset predstavnika ima što više svojih. Kao što Zagreb ne priznaje legitimitet Komšiću u BiH, zato što je izabran glasovima muslimana. Tako se i ovde pretpostavlja da bi takvi Srbi služili njihovim interesima”, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, OEBS je ranije učestvovao više u organizaciji izbora. “Oni od izbora do izbora sve više idu u odstranjivanje međunarodnih organizacija. Bez OEBS-a nema poštenih izbora na KiM. Želja pritštinskih vlasti je da otera sve međunarodne misije sa KiM, da bi mogli da rade šta hoće”, rekao je Dačić.To je, prema Dačićevim rečima, više poruka za Srbe.

“Da svi Srbi izađu i glasaju za SL, da bi se izbegla manipulacija sa ubedljivom pobedom”, istakao je Dačić. 

Biće novih povlačenja priznanja Kosova 

Akcija Srbije, navodi, daje rezultate i tera Prištinu da ide na kompromis.

“Kada će biti nekih novih povlačenja ja sad ne mogu da kažem. Nije ni uputno. Nekim zemljama su povukli ekonomsku pomoć zato što su povukli priznanje. Biće do kraja godine, jer će taj broj pasti ispod polovine članica UN”, naveo je Dačić. 

U SAD se dogodio jedan događaj koji pokazuje da postoji veliki sukob na relaciji Stejt department – Kongres.  

“Pompeo je optužio Engela da vrši strahovit pritisak na diplomate iz Stejt departmenta, da im preti. Mi smo govorili o njemu da je veliki Albanski lobista. Možete zamisliti kakav pritisak vrši i na druge zemlje vezano za KiM, a dobijao je milione dolara iz Prištine”, rekao je Dačić.

To je, navodi, veliki pokazatelj da postoji veliki sukob oko spoljne politike.

“Jedan kongresmen u Americi je rekao da srpska dijaspora ništa ne traži. Zato što smo budale. Mi da nekog glasamo, a da ne očekujemo ništa, to niko tako u svetu ne radi”, dodao je Dačić.

Izvor: RTS

Comments