• Početna>
  • Vesti>

Bocan-Harčenko: Kosovski čvor može da reši jedino Beograd

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da Beograd u pregovorima sa Prištinom treba da se drži Rezolucije 1244 UN i stava da je Kosovo deo Srbije i dodao da Moskva podržava kompromisno rešenje kosovskog pitanja, prenosi Danas.

„Ako Beograd zatraži, Rusija će biti uz Srbiju i pružiti pomoć, ali rešenje je stvar Beograda. Kosovski čvor može da razreši jedino Beograd u razgovoru s Prištinom, uz pomoć međunarodne zajednice. Ako se bude držao Rezolucije 1244 i stava da je Kosovo deo Srbije, Beograd će igrati glavnu ulogu u pregovorima, ako oni počnu“, rekao je Bocan-Harčenko u emisiji „Pravi ugao“ na RTV.

Upitan da li Moskva podržava podelu Kosova, Bocan-Harčenko je naveo da je Rusija za kompromis, jer je „jedino kompromis (Beograda i Prištine) mogući osnov za odluku Saveta bezbednosti UN“, i dodao da će u toku razgovora biti znakova kakvo je rešenje moguće.

On je dodao da „ne vidi da sada postoje svi preduslovi za početak pregovora (Beograda i Prištine) koji bi dali rezultat“.

Upitan da li na Zapadnom Balkanu i u Srbiji postoji bitka za uticaj Rusije i SAD, Bocan-Harčenko je rekao da Moskva „takve bitke ne vodi“.

Srbija nije “poslednji bastion ruskog uticaja” na Balkanu, kako to ocenjuju mnogi sa Zapada, ali je Srbija veoma važno uporište Rusije kao što je i Rusija važna Srbiji, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još