• Početna>
  • Vesti>

Protesti protiv MHE u Štrpcu: Matkos grupa prekinula radove na privatnim parcelama

Već deset meseci građani Štrpca bezuspešno pokušavaju da spreče izgradnju mini hidroelektrana u ovoj opštini. Uprkos svemu i dalje ne odustaju od onoga što se čini kao donkihotovska borba. Danas su uspeli privremeno da zaustave radove u mestu Bitinja s obzirom na to da su se radovi izvodili na parcelama u privatnom vlasništvu, u izjavi za “KoSSev” kaže meštanin Radoica Mrđinac.

„Vlasnici parcela na kojima se izvode radovi doneli su kopije katastarskih parcela i posedovne listove i poređenjem sa posedovnim listovima i kopijama plana Matkos grupe došlo je do neslaganja u tim planovima i onda je Matkos grupa donela odluku da se to, navodno, obustavi“, objašnjava Mrđinac.

Na današnjem protestu u Bitinji okupilo se oko stotinu ljudi, i Srba i Albanaca, i kao ranijih puta, policijske jedinice ROSU obezbeđivale su ovaj skup, dodaje.

„Ako stave reke u cevi svi izvori, bunari, sve će to presušiti“

Mrđinac kaže da je već sedam mini-hidroelektrana izgrađeno u opštini, a strahuje da će se obistiniti glasine da ova kompanija planira da izgradi 13 MHE.

„To bi značilo da će na svim rekama, počev od Lepenca, na svakoj pritoci biti izgrađene mini-hidrocentrale“, objašnjava Mrđinac.

Štetu od MHE, kaže, trpi čitav region, jer se ovim ugrožava ekološka sredina i menja čitav ekosistem.

„Nije reč samo o tome koliko trpi Štrpce, ovi radovi će dovesti do ozbiljnih promena u razvoju biljnog i životinjskog sveta, reč je o velikoj katastrofi.“

Naglašava da je reč o izvorskim vodama iz kojih se snabdeva stanovništvo.

„Drugo, to su sve izvorske vode iz kojih se celokupno stanovništvo snabdeva upravo iz tih reka. Ako oni stave reke u cevi svi izvori, bunari, sve će to presušiti.“

„Nastavljeni radovi u prvoj zoni nacionalnog parka iako je zakonom zabranjeno“

Mrđinac se osvrnuo i na nedavne radove na Brezovici, na Durlovom i Berevačkom potoku u zoni nacionalnog parka Šar planina.

Tvrdi da se radovi nastavljaju „bez obzira što ova kompanija nema validnu dokumentaciju za izgradnju mini-hidrocentrala, zato što se, konkretno kad je reč o Brezovici, radovi izvode u prvoj zoni nacionalnog parka gde je zakonom zabranjena gradnja“.

Tvrdi i da policija ima dokument o zabrani radova u nacionalnom parku, ali kaže da i pored toga ne sprečavaju radove Matkos grupe.

Lokalna samouprava, dodaje, sve vreme „ćuti“.

„Lokalna samouprava se ne oglašava iz prostog razloga jer ona tvrdi svoj pazar. Oni su prodali reke, a s obzirom na to da su prodali reke, moraju da poštuju svoj pazar koji su dogovorili sa investitorom. To je sve korumpirano, to je sve zbog para urađeno, inače to nema nikakvu ekonomsku opravdanost.“

KoSSev već mesec dana pokušava da dobije odgovore od nadležnih institucija, kako u Prištini tako i u Beogradu, ali i od međunarodnih organa. Ni na jedan od naših pisanih upita niko nije do sada odgovorio.

NP Šar planina je upisan u registar Republike Srbije, dok su kosovske institucije preuzele prostorije ovog nacionalnog parka na Brezovici decembra 2015, uhapsivši tada radnike preduzeća. Šara je proglašena nacionalnim parkom 1984. a decembra 2012, prema kosovskim izvorima, proširen novim (kosovskim) zakonom o nacionalnom parku Šara. U okviru nacionalnog parka je i skijalište Brezovica. Ovaj kraj je većinski nastanjen Srbima.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još