• Početna>
  • Vesti>

Priština bi da umanji rezultat Srpske liste, ali i prisustvo Srbije na KiM

Priština po svaku cenu želi da umanji izborni rezultat Srpske liste (SL),a time i prisustvo Srbije na Kosovu i Metohiji i otvori prostor da neki drugi kandidati srpske nacionalnosti, koji ne deluju u koordinaciji sa Beogradom, pronađu mesto u sazivu kosovskog parlamenta, ocenjuje predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

“Time bi se stvorili uslovi da Priština za jednostrane poteze koje planira u narednom periodu, protiv interesa srpskog naroda i Beograda, ima podršku i, takozvanih ‘srpskih predstavnika'”, rekao je Drecun.

Drecun ističe da je Srbima na KiM potpuno jasno ko stoji uz njih godinama unazad i ko stvara uslove za održivost, opstanak srpskog naroda, povratak proteranih, ekonomski prosteritet, bolju zdravstvenu zaštitu, obrazovni sistem… te zbog toga očekuje da će srpski narod u ogromnoj većini podržati Srpsku listu.

Dodaje da je Srpska lista, radeći sa državom Srbijom i delom srpskog naroda koji živi na KiM, postigla značajne rezultate u poboljšanju kvaliteta života, bezbednosti i održivog opstanka Srba na KIM, te prognozira da će to biti glavni motiv da se Srbi opredele za Srpsku listu.

Za Drecuna je potpuno jasno da su neki drugi kandidati spremni da zarad ličnih interesa, koje stavljaju iznad interesa naroda, odnosno države Srbije, služe interesima Prištine, kao i da su, što direktno što posredno, podržani od Prištine, koja diskriminiše Srpsku listu.

“Ipak, mislim da će rezultat biti očekivan, jer ako se ne da glas Srpskoj listi, već nekim drugim kandidatima, onda se podržava razvoj događa koji niko od nas ne bi žleeo da vidi, da jednog dana Kosovo i Albanija budu ujedinjeni”, istakao je Drecun.

Upitan kako će na rezultate izbora uticati odluka Prištine da Srbima koji nemaju kosovska dokumenta onemogući glasanje, Drecun kaže da to zavisi od broja onih koji nemaju kosovska dokumenta, a koji žele da glasaju.

“Nadam se da će taj problem ipak biti prevaziđen i da će svi koji imaju dokumenta koje Priština zahteva, izaći, glasati za Srpsku listu, odnosno za neraskidivu povezanost sa Srbijom i sa zvaničnim Beogradom”, rekao je on.

To je, dodaje, glas za budućnost i to svima treba da bude jasno.

“Za očekivati je da će Priština pokušati da srpske kandidate koji su po njenoj volji, na neki način, progura u parlament i omogući ima da dobiju podršku, koju oni evidento nemaju u srpskom biračkom telu, i da će se Priština pri tome, verovatno, poslužiti različitim trikovima”, ocenio je Drecun.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još