• Početna>
  • Vesti>

Na biračkom spisku oko 117 hiljada Srba; gotovo polovina sa severa Kosova

Na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra, građani u opštinama na severu Kosova, glasaće na ukupno 86 biračkih mesta. Na celoj teritoriji Kosova, u birački spisak upisano je oko 117 hiljada Srba, od toga, gotovo polovina na severu.

Dušan Radaković iz Demokratije na delu (DnD), koalicije NVO koja posmatra predstojeće izbore, kaže za “Kontakt Plus” da je na biračkom spisku na celoj teritoriji Kosova ukupno 117 hiljada Srba.

“Na severu Kosova je otprilike polovina od tog broja, odnosno oko 58 hiljada glasača je sa severa Kosova” – rekao je Radaković.

Prema njegovim rečima, na severu Kosova biće ukupno 86 biračkih mesta.

“Ukupno će na severu Kosova biti 86 biračkih mesta, odnosno učionica, gde će moći da se glasa u sve četiri opštine. Mitrovica će imati 27 biračkih mesta, Zubin Potok 15, Zvečan 13 i Leposavić 31 biračko mesto” – precizirao je Radaković. 

U severnom delu Mitrovice, 27 biračkih mesta nalazi se u okviru sedam biračkih centara – OŠ “Sveti Sava” (12), Srednja tehnička škola “Mihailo Petrović Alas”(8), Medicinska škola (1), Mikronaselje (2), privatna kuća u Kolašinskoj ulici (1), privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala u ulici Olivera Ivanovića (2) i istureno odeljenje OŠ “Sv. Sava” u Suvom Dolu (1). 

Radaković je objasnio da se svi građani koji su nekada imali UNMIK-ovu ličnu kartu i koji sada imaju kosovsku ličnu kartu, nalaze na biračkom spisku i imaju pravo glasa na ovim izborima. 

Detalje o tome da li su upisani na birački spisak i gde tačno glasaju, svi građani mogu proveriti i na sajtu kosovske Centralne izborne komisije (CIK), upisivanjem ličnog (desetocifrenog) broja. 

Nepravilnosti tokom izbornog dana, građani mogu prijaviti Opštinskoj izbornoj komisiji, direktno centru za žalbe i prijave CIK-a i Demokratiji na delu u severnom delu Mitrovice, ulica Čika Jovina, ili bilo kom posmatraču koji će biti ispred DnD u svih 86 učionica na severu Kosova, rekao je Radaković. 

Ispred DnD, izbore na severu Kosova, prema njegovim rečima, pratiće ukupno 95 posmatrača – 86 na svim biračkim mestima, zatim četvoro ljudi u mobilnom timu, koji će ići u proveru u sve četiri opštine, četiri opštinska koordinatora i glavni regionalni koordinator. 

Radaković ocenjuje da predizborna kampanja na severu Kosova za sada protiče korektno, osim incidenta sa cepanjem plakata, zabeleženog u Leposaviću. 

“Za sada kampanja na severu Kosova protiče u da kažemo fer i korektnim odnosima, sem incidenta, kada su u Leposaviću pocepani plakati PKS Aleksandra Jablanovića. Za sada sve protiče mirno, bez nekih incidenata. Što se tiče severa Kosova, kampanju uglavnom radi Srpska lista, samo prvog dana smo imali Radu Trajković iz koalicije ‘Sloboda’, ostale srpske partije nisu imale neku kampanju. Što se tiče albanskih partija, Samoopredeljenje i PDK su imale po dve aktivnosti do sada” – rekao je Radaković. 

Radaković ocenjuje da će jedna od prvih odluka nakon izbora i formiranja nove kosovske vlade, biti ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH, nakon čega bi, po njegovom mišljenju, dijalog Beograda i Prištine morao da se nastavi.

Pred budućim srpskim poslanicima u kosovskoj Skupštini, iz bilo koje partije da dolaze, prema Radakovićevom mišljenju je zadatak da još bolje predstavljaju zajednicu iz koje dolaze. 

“Među prvim odlukama, ma koja vlada da bude, mislim da će biti doneta pod pritiskom pre svega SAD, ali i EU, biće ukidanje taksi. Nakon toga bi dijalog morao da se nastavi. Mislim da će ova vlada imati krucijalne zadatke, od kojih je jedan potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, zatim nastavak borbe protiv korupcije, ekonomija i ostale stvari koje su bitne za Kosovo. Naravno, to je sve bitno i za srpsku zajednicu, za opstanak, bezbednost i rešavanje mnogih pitanja, tako da ma koja partija da uđe (u kosovsku Skupštinu), ma koji poslanici da budu, mislim da je na njima važan zadatak da još bolje i još jače prezentuju srpsku zajednicu u parlamentu” – zaključuje Radaković.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još