• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko tužilaštvo će još jednom saslušati Radu Trajković u vezi sa ubistvom Ivanovića

Specijalno tužilaštvo Kosova bavi se izjavama bivše poslanice Skupštine Kosova Rade Trajković, koja je nedavno potvrdila da joj je ponuđen video snimak u kojem je snimljeno ubistvo političara Olivera Ivanovića. Očekuje se da će je kosovski istražitelji uskoro pozvati kako bi dala izjavu o bivšem srpskom poslaniku.

Trajković u prvom saslušanju sa kosovskim istražiteljima nije rekla da joj je ponuđen takav snimak.

Bivša poslanica Skupštine Kosova, Rada Trajković, trenutno predsedavajuća Evropskog pokreta Srba sa Kosova, kaže da joj je ponuđen video snimak ubistva političara Olivera Ivanovića, koje je izvršeno u Severnoj Mitovici. Trajković je srpskim medijima rekla da je odbila da primi video.

Upravo zbog ove Trajkovićeve izjave pokrenulo se Specijalno tužilaštvo Kosova. Specijalno tužilaštvo je Gazeti Express izjavilo je da su već pokrenuli istragu.

Specijalni tužilac, Sulj Hodža (Sylë Hoxha), koji vodi slučaj nakon Ivanovićevog ubistva, rekao je u ponedeljak da je Trajković ranije saslušana kao svedokinja. Međutim, kosovskim istražiteljima nije rekla da su joj ponudili bilo kakav snimak Ivanovićevog ubistva.

„Da, nemamo tu izjavu gospođe Trajković. Ona je ranije saslušana kao svedokinja. Ono što je sada izjavila očigledno je da je novo. Ranije nam nije rekla ništa o ovakvom snimku. Ja ću se kao predmetni tužilac baviti time i vrlo pažljivo postupiti sa ovom izjavom. Ovu izjavu tretiraćemo s najvećom ozbiljnošću“, rekao je Hodža.

Još uvek nema ničeg novog oko rasvetljavanja slučaja u vezi sa ubistvom Ivanovića. Tužilac Hodža izjavio je da se ključni svedoci koji su mogli da daju informacije o ovom slučaju nalaze u Severnoj Mitrovici. Prema njegovim rečima, oni se plaše da daju informacije o tome.

„Većina potencijalnih svedoka ovog slučaja nalazi se na severu. Oni oklevaju, uplašeni su i nerado sarađuju u ovom slučaju“, kaže on.

Prema njegovim rečima, srpska strana ne sarađuje sa kosovskim vlastima na pružanju informacija o ovom slučaju.

„Vlasti Srbije ne pomažu u ovom pitanju, uopšte ne doprinose otkrivanju ubistva Ivanovića“, rekao je Hodža.

U međuvremenu, tužilaštvo nastavlja istragu pokrenutu pre godinu dana radi privođenja ubica Olivera Ivanovića. Pod lupom Specijalnog tužilaštva nalaze se još dvoje mladih osumnjičenih, koji se, prema rečima tužioca Sulj Hodže, traže radi hapšenja. Oboje žive u Severnoj Mitrovici i umešani su u organizovani kriminal. Četiri osobe su uhapšene u vezi sa ubistvom srpskog političara, od kojih su dve oslobođene. Država je u međuvremenu izdala međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića, koji se krije u Srbiji.

Oliver Ivanović, bivši ministar i bivši poslanik u Skupštini Kosova, vodio je Građansku inicijativu SDP, a ubijen je 16. januara 2018. ispred stranačkih prostorija, u severnom delu Mitrovice.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još