• Početna>
  • Vesti>

Analitičari: Glavna poruka iz Njujorka-nastavak dijaloga posle ukidanja taksi

Pred nama je period između izbora na Kosovu i u Srbiji kada treba da se postave konture nekog sporazuma, kažu poznavaoci prilika za RTK2.

Tokom Generalne skupštine UN u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučuć i predsednik Kosova Hašim Tači imali su brojne sastanke sa visokim međunarodnim zvaničnicima na kojima je glavna tema bila Kosovo. 

Analizirajući ove razgovore, poznavaoci prilika u Beogradu ocenjuju za RTK2 da se ništa novo u vezi nastavka dijaloga nije moglo čuti, ali da je ipak naglašeno da je pred nama period kada treba da dođe do nekog dogovora.

Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost ističe da smo poruke svih faktora, kao onih u Njujorku, već imali prilike da čujemo. “Mi nismo čuli ništa novo s tim da se ponovo negde malo zavrtela ta priča da je period pred nama period kada mora doći do nekog dogovora. Naravno krenulo je sa izjavama Amerikanaca koji ovaj prozor između izbora u Prištini i izbora u Beogradu vide kao odlučujući da se postave obrisi nekog sporazuma”, kaže Savković.

Nastavak dijaloga između Beograda i Prištine kada Kosovo povuče takse, može se označiti kao glavna poruka koja se mogla čuti iz Njujorka. Ali, prema rečima Savkovića, osim intenzivne diplomatske aktivnosti i ponavljanja istih poruka nema naznaka da se nešto novo sprema. “Mislim da će u Beogradu vrlo brzo postati svesni da ukoliko zaista takse budu ukinute tada će pritisak u razgovorima na neki način biti ponovo prebačen na Beograd. Više neće biti razloga da dijalog stoji. Stigli smo dotle da preti rizik da mere koje svaka strana sprovodi ubiju bilo kakvu mogućnost dijaloga u budućnosti ako se sa njima nastavi. One postaju takva prepreka da će biti jako teško zaobići ih”, ističe on. 

Profesor na Fakultetu političkih nauka Dragan Đukanović smatra da su međunarodni zvaničnici uputili zahtev kosovskoj strani da se nakon formiranja nove vlade odblokira proces dijaloga.

“Mislim da je veoma značajno da je bilo mnoštvo susreta sa predstavnicima vlasti i u Beogradu i u Prištini s ciljem da dođe do deblokade procesa i čini mi se da se malo pristup čitavom procesu menja i da će nekako regionalni uslovno rečeno pristup postati dominantan u narednom periodu”, smatra Đukanović.

On očekuje da će se pitanje dijaloga Beograda i Prištine rešavati u regionalnom okruženju. “To bi podrazumevalo da se neki do sada nedovoljno jaki mehanizmi saradnje uspostave, kroz regionalno ekonomsko područje, kroz potencijalno regionalni šengen i razne druge mehanizme, gde bi se upravo region pojavio kao fasilitator u dijalogu Beograda i Prištine i da bi se neka rešenja lakše prihvatila kako na Kosovu tako u Srbiji”, smatra on.  

Ali može li se pitanje Kosova povezati sa drugim pitanjima u regionu? Prema rečima Savkovića, to bi moglo izazvati niz drugih problema. “Pitanje Kosova je već toliko komplikovano, ako želite da ga rešite mislim da ga treba posmatrati zasebno kao zasebno pitanje i jednostavno mu pristupiti, ponovo pokrenuti dijalog i videti da li se može doći do nekog sporazuma koji bi bio održiv”, ističe on dodajući da je sada veliko pitanje hoće li nosioci dijaloga na Kosovu zadržati iste pozicije.

“Tu je sada veliki fokus na glavnim izazivačima”, kaže Savković.

I dok se čeka nova vlada Kosova, čeka se i da EU, nakon SAD, imenuje specijalnog izaslanika. Sagovornici RTK2 ocenjuju da je takvo imenovanje neophodno jer se, kako veruju, Borel neće moći baviti samo dijalogom Beograda i Prištine pa će mu trebati desna ruka.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još