• Početna>
  • Vesti>

Samoopredeljenje: Ako formiramo vladu, odmah započinjemo dijalog sa lokalnim Srbima

Na Kosovu je i zvanično počela kampanja za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 6. oktobar.Teme koje dominiraju u kampanji su borba protiv korupcije i nepotizma.

Učesnici u trci se izjašnjavaju i o taksi na srpsku robu, tvrdeći da se oni zalažu za reciprocitet između Kosova i Srbije. 

Analitičari se slažu da će izbori 6. oktobra biti jedni od najnepredvidljivijih, jer su se najveće stranke izjasnile protiv saradnje ili eventualne koalicije.

Jedina albanska partija koja do sada nikada nije bila u vladi je Pokret Samoopredeljenje.

Iz ove partije, koja je ubeđena da će biti prva na izborima, kazu da će raditi na stvaranju zakonske države, kao i da će, ako budu dobili mandat, odmah početi dijalog sa lokalnim Srbima.

“Verujemo da na Kosovu postoji još dublji problem od kriminaliteta i korupcije, a to je oteta država. Pravna država je sada više nego bitna, jer ako ne uspemo da oduzmemo državu od ovih ljudi, nećemo imati nikakvu perspektivu”, kaže kandidat za premijera Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Zvanična predizborna kampanja trajaće 10 dana. Za učešće na vanrednim parlamentarnim izborima prijavljeno je 25 partija i četiri koalicije.

Izvor: N1

Comments

Pročitaj još