• Početna>
  • Vesti>

“Neophodan konkretan podsticaj koji Vučić i Tači mogu odmah da pruže svojim građanima”

Imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan pokazuje koliko je američkoj diplomatiji važno nalaženje rešenja za KiM.

“Palmerovo imenovanje važno je iz dva razloga. Prvo, dokaz je ozbiljnosti odnosa Amerike prema regionu. Kada SAD upućuju specijalnog izaslanika to je poruka svim stranama da nam je stalo da pomognemo rešavanju pitanja. A kada je osoba kalibra i kvaliteta kao Palmer, to je takođe signal, koji svi mogu da protumače, da nije reč o rutinskom popunjavanju mesta, već o ličnosti od velike vrednosti. Sve u vezi sa njim je pozitivno”, kaže bivši komandant američkih snaga u Evropi, penzionisani general Bendžamin Hodžis za Glas Amerike.

Upitan da li su tačne nezvanične informacije da Vašington priprema određene ekonomske aranžmane i za Srbiju i za Kosovo, Hodžis je odgovorio:

“Neophodan je konkretan ekonomski podsticaj koji Vučić i Tači mogu odmah da pruže svojim građanima, kao dokaz da uspešan rasplet spora utire put do boljeg života i višeg standarda. Amerika i Evropa, upravo u tom smislu treba da pruže pomoć. To je uslov da poruke dvojice lidera budu i kredibilne kada narodu obećavaju da put, na koji ih kao lideri pozivaju, vodi tome”.

Prema Hodžisovim rečima, celokupan region zapadnog Balkana je izuzetno važan za velike sile.

“Region je deo nadmetanja velikih sila. Smatram da Moskva preduzima koliko god može da teren ostane nestabilan. Nije zainteresovana za bilo kakvo stabilizovanje regiona. Sjedinjene Države, bez sumnje, moraju da se angažuju. Stvari se neće same od sebe popraviti”, smatra Hodžis.

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još