• Početna>
  • Vesti>

Hodžaj: „Završeno sa kompromisima, Kosovo je država u postojećim granicama“

Bivši kosovski ministar spoljnih poslova i član PDK, Enver Hodžaj, rekao je večeras da bi narednih šest meseci mogla da bude „odlična prilika za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“, te da „postoji velika mogućnost da se otvori put za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama“.

„Kompromisi su gotovi, izgradnja države zaključena sa postojećim granicama“, naglasio je Hodžaj u emisiji KTV „Rubikon“.

„Nakon pitanja imena Makedonije, mi smo najveći međunarodni prioritet na Balkanu i ako za Balkan postoji poseban izaslanik kao što je Palmer, koji se uglavnom bavi Kosovom, narednih šest meseci se vide kao sjajna prilika za postizanje istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije,“ kazao je on.

Smatra da je „talas kompromisa“ okončan, te da bi dogovor sa Beogradom, odnosno, kako u Prištini navode – sa Srbijom, trebalo da bude postignut „priznanjem u trenutnim granicama“.

„Nova vlada mora da ima potpun strateški način razmišljanja u pogledu vremenskih okvira i zadovoljenja ciljeva onoga što se može postići, svojevrstan paket. Drugo, ono što je važno za budućnost Kosova, jeste uklanjanje loših scenarija. Moramo da završimo izgradnju države na ovoj teritoriji i u ovim granicama, jer mislim da smo napravili najveće kompromise tokom upravljanja (međunarodnog) Kosovom“, rekao je Hodžaj, navodeći da je prvi talas kompromisa bila Rezolucija 1244, bečki razgovori i Briselski dijalog. 

Prema njegovim rečima, sporazum sa Srbima treba da se posmatra i u evropskom kontekstu.

„Trebalo bi da pogledamo i sporazum u evropskom kontekstu, koji koristi Kosovu i Srbiji, ne treba ga prevoditi samo u teritorijalnom smislu, već kroz ono od čega će Srbija imati koristi – evropska budućnost. Mislim da Srbija može imati koristi od ovog procesa sa članstvom u EU, a mi u UN”, zaključio je Hodžaj.

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još