• Početna>
  • Vesti>

Ukidanje viza građanima Kosova? Dve zemlje “koče stvar”

Konačna odluka o bezviznom režimu za Kosovo i dalje je u rukama Saveta EU, gde se o tome nije razgovaralo od 2018. godine, objašnjavaju u Briselu za Tanjug.

Ranije je preneta vest da je Odbor za građanske slobode pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE) na sastanku u Briselu ponovo je podržao viznu liberalizaciju za građane s pasošima tzv. države Kosovo.

Konačna odluka o bezviznom režimu za Kosovo i dalje je u rukama Saveta EU, gde se o tome nije razgovaralo od 2018. godine, objašnjavaju u Briselu za Tanjug.

Ponovno glasanje u odboru LIBE, a na osnovu izveštaja izvestioca za viznu liberlazaciju Tanje Fajon, samo je potvrda već postojeće podrške koju je Evropski parlamement u više navrata, tokom 2018 i 2019. godine, dao preporuci Evropske komisije o ukidanju viza za stanovnike Kosova.

Evropska komisija je u julu 2018. godine objavila da je Kosovo ispunilo sve uslove i predložila Evropskoj uniji da liberalizuje vizni režim za građane Kosova. I pored peporuke Evropske komisije i podrške Evropskog parlamenta, zemlje članice EU i dalje nisu postigle dogovor oko ovog pitanja.

U Evropskoj komisiji za Tanjug kažu da “nema novosti kada je bezvizni režim za Kosovo u pitanju” i podsećaju da je konačna odluka o tome na zemljam članicama EU.

Da bi Kosovo dobilo bezvizni režim za Šengen, trebalo bi da dobije podršku kvalifikovane većine u Savetu EU (više od 55 procenata članica sa najmanje 65 procenata stanovništva).


Pored zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, viznoj liberalizaciji za stanovnike s, kosovskim pasošima na prvom mestu protive se Francuska i Holandija.

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još