• Početna>
  • Vesti>

Na KiM počinje izborna kampanja, Rakić poručuje da se odlučuje o budućnosti srpskog naroda

Na Kosovu i Metohiji počinje predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore koja će trajati deset dana. Među prijavljenima je – 20 stranaka, četiri koalicija i jedan nezavisan kandidat. Najviše je albanskih. Srbi su prijavili tri stranke i jednu koaliciju: Srpska lista, Samostalna liberalna stranka, Partija kosovskih Srba i koalicija “Sloboda”.

Predsednik Srpske liste, koja je u poslednja dva mandata imala najviše poslanika u kosovskoj skupštini, Goran Rakić navodi za RTS da se na izborima direktno odlučuje o budućnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Situacija je prosta, 6. oktobra naši građani svojim glasom odlučuju hoće li u skupštini u Prištini imati predstavnike koji će se hrabro boriti za njihove interese ili ćemo dozvoliti da nas predstavljaju miljenici Prištine koji se više ne skrivaju već hvale podrškom koju dobijaju od Albanaca”, navodi Rakić.

Poziva građane da 6. oktobra izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu.

“Odgovornost je na svakom od nas i zato sve građane pozivam na jedinstvo i slogu jer se na ovim izborima najdirektno odlučuje o budućnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i budućnosti naše zemlje uopšte”, ocenjuje Rakić.

Ističe da bi pobeda Srpske liste dala veću snagu pregovaračkom timu i predsedniku Aleksandru Vučićuu nastavku dijaloga u Briselu.

Dodaje da su bezbednost i ekonomski uslovi glavni izazovi sa kojima se suočava srpski narod na KiM.

“Mi ćemo kao i do sada nastojati da svojim delovanjem unutar kosovskih institucija da zahtevamo veća izdvajanja za srpske sredine, posebno u oblasti poljoprivrede i razvoja malih i velikih preduzeća. Naravno tu je i podrška naše države Srbije koja zahvaljujući finansijskom programu predsednika Vučića sada ima više i snage i mogućnosti da pomogne opstanak i ostanak Srba na KiM. Sa tim u vezi je i potreba da Srpska lista osvoji svih deset mandata kako bi se pupčana vrpca između naših institucija i našeg naroda na KiM očuvala”, navodi predsednik Srpske liste.

Smatra da prištinski lideri nemaju šta da ponude svojim građanima pa, kako kaže, posežu za parolama ekstremnog sadržaja.

“U trenutku kada prištinskilideri nemaju šta da ponude svojim građanima neretko posežu za jeftinim  političkim parolama ekstremnog sadržaja – napadi na Srpsku listu, predsednika Vučića”, navodi Rakić.

Poručuje da će Srpska lista učiniti sve kako bi se sačuvao mir i bezbednost građana i predizborn proces odigrao u miru.

Kosovski parlament ima 120 poslaničkih mesta. Međutim, prema ovdašnjim zakonima, albanska zajednica moći će da bira 100 poslanika. Od ostalih dvadeset deset su zagarantovana Srbima, a deset pripadnicima drugih manjinskih zajednica.

Centralna izborna komisija je objavila da će pravo glasa imati nešto više od 1.900.000 glasača. U srpskim sredinama na biračkim spiskovima je 117.808 glasača.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još