• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Važno je da Srbi na KiM na pokrajinskim izborima pokažu jedinstvo

Sve Srbe koji su politički aktivni na KiM smo stavili pod jedan barjak, to su ljudi različitih poltičkih opcija koji su se ujedinili. Oni direktno kominiciraju sa vlastima u Srbiji, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Njujorku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u svojoj gustoj agendi, za dan i po boravka u Njujorku, inicirala susret sa srpskim predsednikom. Centralna tema razgovora bilo je Kosovo i Metohija. Nakon razgovora, Vučić je rekao da je imao korektan i dobar razgovor sa nemačkom kancelarkom o tome kako dijalog treba da izgleda kad se formira vlada u Prištini i istakao da Nemačka želi stabilnost.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je u Novom jutru na TV Pink da je odnos Srbije i Nemačke sve bolji i bolji.

“U srpsko–nemačkim odnosima napravljen je pomak i uspostavljen je jak odnos ovih dveju zemalja. Politički odnosi su dobro utemeljeni, a to dokazuju i nemački investitori. Uvek kada se sastaju njih dvoje to je dobra poruka za investitore”, poručio je Đurić.

Glavna tema ovog razgovora bilo je Kosovo. “Važan je otvoren dijalog i ako analiziramo međunarodni položaj Srbije, došli smo od jedne zakucane pozicije iz 2008. do toga da danas svi težimo kompromisnom rešenju. To je i dalje teška, ali povoljnija slika”, objasnio je Đurić, koji je rekao da je napravljen preokret kada je u pitanju položaj Srbije u odnosu na KiM.

“Došlo je do sprečavanja članstva u Unesko i Interpolu. Danas i oni koji su najviše podržavali nezavisnost, smatraju da je kompromis ipak važan”, kazao je on.

Zaključak susreta je da Merkel želi da se nastavi dijalog, i to je veoma značajno i u interesu Srbije.

“Predsednik se u Njujorku susreće sa svetskim zvaničnicima, kako onima koji imaju iste, tako i onima koji imaju različitije poglede od Srbije po pitanju KiM”, objasnio je Đurić.

Đurić kaže da do sada nije čuo ni jedno rešenje koje bi zadovoljilo srpsku stranu, ali ističe, da je dalji dijalog svakako važan. “Više puta smo odbijali loše ponude i vršen je pritisak na Srbiju i predsednika Vučića. Siguran sam da se u Njujorku govori i o pokrajinskim izborima na KiM, koji će biti 6. oktobra. Tu je značajno da svi oni koji se osećaju delom države Srbije uzmu učešće i podrže Srpsku listu, jer je to garant očuvanja Srba u našoj južnoj pokrajini”, kazao je on, ističući da je važno da Srpska lista osvoji deset mandata jer kako kaže, Albancima na KiM to ne bi odgovaralo.

“Ono što smo uspeli je da sve Srbe koji nešto u političkom smislu znače na KiM okupimo pod jedan srpski, državni barjak. Danas je svih deset gradonačelnika, svih deset opština, sa srpskom većinom u sklopu Srpske liste koju je državni projekat Republike Srbije. Danas su svi Srbi koji su čvrsto povezani oko Srpske liste upućeni na saradnju sa državom Srbijom. Trudili smo se da u okviru Srpske liste okupimo ljude iz različitih političkih opcija. Tu imate ljude koji su bliski vladajućim strankama u Srbiji, ali imate i ljude koji su bliski stranci pokojnog Olivera Ivanovića, a imate ljude i koji ne pripadaju ni jednoj političkoj opciji”, rekao je Đurić i pozvao sve Srbe da 6. oktobra sačuvaju uticaj Srba na KiM.

Đurić je istakao da bez deset mandata nema nove pokrajinske vlade bez Srba. “Oni moraju da imaju glas makar jednog srpskog poslanika. Bez dogovora sa Srbima nema daljeg delanja”, objasnio je on.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još