Vučić: Merkelova obećala posetu Srbiji pre isteka mandata

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje kosovskog problema i da će Nemačka na tome da insistira. Istakao je da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel obećala da će posetiti Srbiju pre isteka mandata.

Aleksandar Vučić je, nakon sastanka sa kancelarkom Angelom Merkel, istakao da su teme razgovora bile Kosovo i Metohija i ekonomija.

Naveo je da Merkelova želi da se rešavaju problemi, a ne da se gomilaju i da je zainteresovana za ekonomski napredak celog regiona i Srbije.

“Imali smo veoma otvoren razgovor i mi očekujemo da kada se završe izbori na Kosovu da oni donesu odluku o povlačenju taksi”, rekao je Vučić i dodao je da su Nemačka i kancelarka Merkel bezbroj puta izneli svoje stavove protiv taksi uvedenih na srpsku robu.

Istakao je da je na današnjem sastanku imao priliku da čuje da je plan nemačke kancelarke i francuskog predsednika da se nastave razgovori brzo i da se napravi jedan regionalni skup.

“I da onda krenemo u intenzivne razgovore i dijalog između Srba i Albanaca u pokušaju da pronađemo kompromisno rešenje”, naglasio je predsednik.

“Nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje problema, da Nemačka kao vodeća zemlja to želi i da će na tome da insistira”, dodao je Vučić.

Ukazai je da Nemačka hoće stabilnost u Evropi i to na duži rok i da će uložiti svu svoju snagu i energiju da stabilnost sačuvaju. 

“Tražiće od nas da razgovaramo i razgovaramo dok ne pronađemo neko rešenje”, istakao je Vučić.

Rekao je da je pozvao nemačku kancelarku da poseti Srbiju i kaže da mu je ona obećala da će to učiniti do isteka svog mandata. 

“To bi bila velika čast za našu zemlju da ponovo dođe u bilateralnu posetu i da joj se zahvalimo za sve ono što je učinila za našu zemlju”, naglasio je Vučić.

Kaže da će Nemačka tražiti da se razgovara i da se pronađe neko rešenje. “Mislim da je to za Nemačku najvažnije”, istakao je Vučić.

“Zadovoljan sam razgovorom, ali vidim i opredeljenost nemačke kancelarke da se stvari po pitanju rešavanja problema na Balkanu ubrzavaju”, istakao je predsednik.  

Predsednik navodi da je tokom sastanka sa Merkelovom razgovarao i o ekonomskim pitanjima, kao i da je Nemačka naš prvi trgovinski partner.

“U prvih sedam meseci imamo 3,03 milijardi evra trgovinske razmene, dakle opet očekujemo preko pet milijardi razmenu sa Nemačkom”, rekao je Vučić.

Ističe da je tokom razgovora “kukao” što je “Folksvagen” otišao u Tursku, ali da to naravno nema veze sa Merkelovom.

“Ona kaže i ti i Bojko mi se žalite, šta da kaže drugo. I Bojku Borisovu i meni to je bila velika nada , ogromna nada, ali nije to kraj”, rekao je Vučić.

Vučić veruje da će se Srbija izboriti za brojne nove nemačke investitore.

“U svakom slučaju ne samo korektan, već dobar i konkretan razgovor o tome kakav je hodogram i kako to treba da izgleda od decembra meseca kada se formira novo vlada u Prištini”, zaključio je Vučić.

Izvor: RTS

Comments