EK: Mogerini i lideri Zapadnog Balkana podržali nastavak dijaloga

Šefica EU diplomatije Fedrika Mogerini i lideri sa Zapadnog Balkana na sastanku u Njujorku podržali su nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pozvali na skoro postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, saopšteno je u Evropskoj komsiji.

Federika Mogerini je u nedelju uveče na marginama 74. Generalne skupštine UN u Njujorku bila domaćin tradicionalne radne večere sa partnerima sa Zapadnog Balkana, na kojoj je bio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. 

U Briselu navode da su šefica EU diplomatije i predstavnici iz regiona razmotrili postignuti “značajan napredak” i sagledali buduće zadatke u cilju EU perspektive Zapadnog Balkana.

“Svi su podržali nastavak dijaloga Srbije i Kosova i skoro postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Mogerini i predstavnici regiona založili su se i za otvaranje pristupnih pregovora Severene Makedonije i Albanije, koje su ocenili kao ključne, kako za dve zemlje tako i za region i EU.

“Svi partneri sa Zapadnog Balkana potvrdili su svoju snažnu posvećenost EU prespektivi, insitirajući na nastavku reformi, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa”, kažu u Komisiji.

Visoka predstavnica i predstavnici zemlja Zapadnog Balkana na sastanku u Njujorku izrazili su solidarnost sa Albanijom nakon što je tokom vikenda zemlju pogodila serija snažnih zemljotresa.

Sastanku su prisustvovali i ministar inostranih poslova u Savetu ministara BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments