Dačić na radnoj večeri Mogerinijeve u Njujorku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je tradicionalnoj neformalnoj večeri koju je za lidere sa Zapadnog Balkana, na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, organizovala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Ivica Dačić istakao je da punopravno članstvo u EU predstavlja ključni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Naglasio je da je mesto Srbije i čitavog regiona upravo u EU, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije istakao je da se Srbija zalaže za mir i stabilnost u regionu i da je regionalna stabilnost jedan od spoljnopolitičkih prioriteta kojima je Srbija posvećena.

“Striktno poštovanje zaključenih i dogovorenih okvira regionalne saradnje od strane svih učesnica u regionu, bez izuzetka, je preduslov uspešne realizacije i unapređenja regionalne saradnje”, naznačio je ministar Dačić tokom neformalne večere.

Ministar je naglasio da se Srbija zalaže za dijalog sa Prištinom i pronalaženje kompromisnog rešenja.

Izrazio je očekivanje da će naredni visoki predstavnik EU nastaviti odlučnije da doprinosi tom procesu u cilju postizanja rešenja prihvatljivih za sve strane, uz istovremeno insistiranje na ispunjavanju preuzetih obaveza.

Ministar Dačić zahvalio je na dosadašnjem radu i poželeo uspeh i sreću u budućem angažmanu Federiki Mogerini.

Svi učesnici večere izrazili su solidarnost sa Albanijom i albanskim narodom, koju je tokom vikenda pogodila serija zamljotresa. 

Sastanku su prisustvovali i ministar inostranih poslova u Savetu ministara BIH u tehničkom mandatu Igor Crnadak, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik kosovskih institucija Hašim Tači.

Iz Brisela najavljuju da EU nastavlja da bude lider u oblasti globalne saradnje i da će u saradnji sa partnerima nastaviti da podržava mir i demokratiju i promoviše međunarodno pravo i ljudska prava.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments