Otvorena izložba slika Bajrama Mehmetija u Gračanici

U sklopu obeležavanja „Dana opštine Gračanica“, u prepunom Domu kulture predstavljena je izložba slika Bajrama Mehmetija iz Lepine pod nazivom „Čudnovato lepo“. Samouki slikar Mehmeti ističe da mu najveći problem za rad predstavlja nedostatak materijala.

Izložbu slika je, ispred grada Subotice, svečano otvorila Jasmina Stevanović, koja je tom prilikom poručila:

„Svaka reč, slika ili nota sa Kosova kada pređe put do severa, pretvori se iz umetnosti u istoriju, tada nas na severu podseti ko smo, odakle smo i koliko treba da čuvamo ono što nam je sveto, a to je naše poreklo“, rekla je Stevanović.

Jasmina Stevanović ističe da je susret sa Mehmetijevim slikama „susret sa jednim narodom i najboljim delom njegove kulture“.

„Na slikama Bajrama Mehmetija vidi se da su Romi narod posebne kulture i identiteta, narod kome je potreban podsticaj, integracija i konačno prihvatanje“.

Slikarka Maja Todić ističe da su teme i motivi Mehmetijevih slika orijentisani na folklorne detalje i život na selu.

„Na taj način Mehmeti neguje kulturu jednog naroda egzotične baštine, folklora i legendi. Oseća se duh neodoljive romske muzike i prirodna lakoća tradicije i duhovnosti, koja bi trebala da se prenese na nove generacije“.

Bajram Mehmeti pripada retkim slikarima naivcima. On je i ranije izlagao svoje radove, ali mu je ovo prva samostalna izložba u Domu kulture u Gračanici.

„Na slikama koje danas izlažem, radio sam deset godina. Potrebno je dosta truda i vremena da bi se napravila ovakva izložba“, rekao je Mehmeti i dodao:

„Pored loših životnih uslova u sedmočlanoj porodici, najveći problem sa kojim se susrećem je nedostatak materijala za rad. Veći deo materijala sam sam obezbedio, dobio sam i donacije, ali, ipak, nije dovoljno“, istakao je Mehmeti u izjavi za RTV Kim.

Izložba u Gračanici je i prodajna. Veći broj slika je moguće kupiti, mada ima i onih koje nisu na prodaju. Kako Mehmeti kaže, „sentimetalno je vezan za njih“.

Otvaranju izložbe prisustvovali su mnogobrojni meštani Gračanice, gradonačelnik Srđan Popović, predsednik SL Goran Rakić, iguman manastira Draganac otac Ilarion, šef misije OEBS Jan Bratu, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i mnogi drugi.

Nakon otvaranja izložbe „Čudnovato lepo“ usledila je svečana akademija povodom Dana opštine Gračanica.

Izvor RTV KIM/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još