Jevtić: Izborni procesi na Kosovu uvek puni izazova

Odluka Centralne izborne komisije (CIK) da se na kosovskim parlamentarnim izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima doneta je sa ciljem da što manje Srba izađe na predstojeće izbore i glasa, izjavio je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, prenosi RTS.

Jevtić je u izjavi za RTS naglasio da je tim potezom jasno ciljano da se broj onih koji će glasati za Srpsku listu umanji i to će imati za posledicu manji procenat koji će Srpska lista osvojiti na narednim izborima.

Takođe, on je dodao da pomenuta odluka ima za cilj da što manji broj Srba izade i glasa, uzimajući u obzir činjenicu da će više od 95 odsto Srba podržati Srpsku listu.

“To se odnosi uglavnom na glasove Srba na severu Kosova. Identifikovali smo da postoji veliki broj građana koji na severu KiM ne poseduju kosovska dokumenta, a koji su upisani u birački spisak”, naveo je Jevtić.

“Mi smo na ovaj problem ukazali posmatračkoj misiji EU, predali smo sve prethodne odluke, zakon, šta stoji u zakonu i ukazali da je to kršenje zakona, a videćemo do izbornog dana da li će se to promeniti”, naglasio je on.

Kao poslednja instanca ostaje Ustavni sud, istakao je Jevtić i dodao da ne polažu nadu da će bilo koja od ovih institucija podržati žalbu, ali neće odustati.

Prema njegovim rečima, ni ranije izborni procesi na Kosovu nisu bili bez izazova, sukoba u kampanjama i odluka koje su štetile Srbima.

Jevtić je, govoreći o broju birača koji nemaju kosovska dokumenta, precizirao da je Srpska lista krenula u identifikaciju i u pitanju je, do sada 2.000 birača.

“Komuniciramo sa građanima, pokušavamo da problem rešimo, kada budemo imali konačan i tačan broj izaći ćemo u javnost”, poručio je on.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još