• Početna>
  • Vesti>

Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus” u K. Mitrovici: Umetnost očuvanja umetnosti

Prvi Festival dečjeg stvralaštva „Kaktus“  u Kosovskoj Mitrovici danas je ovom gradu doneo nezaboravan doživljaj. Mnoštvo dečice sa celog Kosova i Metohije okupilo se u PKC-u „Akvarijus“ i publici  pokazalo kakvim sve umećima vladaju. Organizatori festivala kažu da je cilj celokupnog kulturnog aktivizma „Akvarijusa“, da dokažu da vam za vrhunski kulturni užitak pa čak i za visoku umetnost, nisu potrebne velike, kićane sale niti fondacije koje bi vam uplatile novac. Deca iz Kosovske Kamenice, Štrpca, Gračanice, Stanišora i sa celog severa Kosova i Metohije,  donela su u naš grad ne visoku, već najuzvišeniju umetnost koju je ovaj grad ikada video.  Čast svim festivalima koji su ikada održani, i svim imenima koja su pod njihovim okriljem za velike honorare,  defilovala našim scenama.  Umetnost znači umeti. Umeti da ceo svet deci doneseš  u samo dve ulice. Umeti i kad ti se ne ume, i kada ti Mitrovica miriše na slobodu, iako njeni stanovnici taj miris ne osećaju. Umeti i kad ne umeš a moraš da umeš, jer nema ko drugi da ume umesto tebe. Ovi ljudi sve to umeju. To je umetnost očuvanja umetnosti u naselju koje ima dve ulice. Ako u te dve ulice živi desetoro dece koja znaju da sviraju Šopena, da izvedu lutkarsku predstavu, da odigraju bar tri folklorne koreografije, zašto mi to nismo znali ranije? Zašto ih dosad nismo pozivali? Zašto ne nastupaju makar ovde? Zašto tek sad, prvi put? Zašto nikog nije sramota zbog toga?

OŠ “Danica Maksimović” Kosovska Kamenica

U Kosovskoj Kamenici postoji škola koja se zove „Desanka Maksimović“. U toj školi radi najsposobniji kadar sa kojim ste se susreli bar deceniju u nazad. Iako ih niste upoznali, iako nisu svi mogli da budu sa svojim đacima u Kosovskoj Mitrovici, to vam postaje jasno odmah nakon nastupa dece sa kojom oni rade. Niti manje sredine, niti većeg truda da se vreme tamošnjih mališana ispuni na najlepši mogući način – stvaralaštvom svake vrste. Oni znaju apsolutno sve da rade. Da šiju, vezu, prave nakit, razne predmete od tkanina, drveta… Pevaju, sviraju klavir, metalofon, flautu, čak i čaše, znaju sve o lutkarskom teatru, nose narodne nošnje koje su sami izradili. Baš sve.  A imaju i kvalitete kojima se ne bi mogle pohvaliti baš  sve škole – izuzetno su disciplinovani, poslušni, skromni i učtivi. Pored tih malih ljudi, moraš baš da budeš veliki čovek da ne bi od njih ispao manji.

Angelina i Miroslav Maksimović su jedanaestogodišnji brat i sestra iz Kamenice.  Iako znaju svašta, govore sramežljivo  i ne kriju zadovoljstvo što su gosti „Kaktusa“ jer imaju šta i da pokažu.

„Tu je hor,  a spremili smo i predstavu „Porodični slučaj““ kaže Miroslav.

Odgovor na pitanje da li im nešto fali u Kamenici, smišljaju neočekivano dugo… Posle tog neverovatnog razmišljanja, Angelina odgovara: „Možda bioskop … ili pozorište, tako nešto…“. Možda.

Deci u Kosovskoj Kamenici sa tako predanim prosvetnim radnicima, ne fali ništa, sem bioskopa.

„Trudimo se da što više radimo i uradimo sa tom decom kako bi im olakšali i život dole i njihovo školovanje. Trudimo se da nikada ni u čemu ne oskudevaju . A i sama deca su dobra i vredna, trude se, rade, idu na hor, na glumu, rade mnogo toga“ , kaže njihov nastavnik matematike Dušan  Jevtić.

Ovu školu pohađa preko trista đaka, a imaju i isturena odeljenja u srpskim selima u okruženju.  Inače, ova škola je nadaleko čuvena po izvanrednom sprovođenju nastavnih, a posebno vannastavnih aktivnosti.

„Sve što ste o našoj školi čuli, treba da dođete da vidite. Imamo radionice, sekcije, sve i svašta“ kaže nastavnik koji zaista ima na koga da bude ponosan.

Muzička škola „Stevan Hristić“ iz Stanišora jedna je od najboljih ustanova tog tipa u celoj Srbiji. Učestvovali su na brojnim takmičenjima i festivalima i uvek se vraćali sa nagradama. Danas, ovu školu pohađa oko petsto učenika iz celog gnjilanskog kraja.

Maja Jovanović iz Stanišora svira gitaru godinu dana. Kaže da je to najlepši instrument.

„Najviše je volim.  A volim i što smo ovde jer se lepo družimo, pevamo, sviramo, igramo se“ kaže Maja.

Njen drug  Vuk Milenković  je iz Donjeg Kusca. Takođe svira gitaru.

„Oduvek sam želeo da sviram gitaru. Sviram je dve godine. Ona mi je najlepša. Volim i da igram košarku. A ovde mi je lepo, najviše zbog druženja i sviranja“  priča Vuk.

„Nastava se danas odvija u malo boljim uslovima nego što je to bilo prethodnih godina. Imamo više odseka – klavir, violina, gitara, bubnevi, solo pevanje. Možemo da se pohvalimo mnogobrojnim nagradama koje su naši učenici doneli sa raznih festivala i takmičenja“ kaže nastavnik klavira Siniša Stanković.

O Festivalu ima samo reči hvale.

„Ovo je jedno novo iskustvo za decu. Prilika da steknu nove drugare, nove prijatelje, naročito je to važno kada uzmemo u obzir gde oni žive. Kod nas nema ovakvih događaja i ovo je  nešto jako lepo što je deci moglo da se desi“ kaže Stanković.

Ove druge festivalske večeri nastupila je i Simonida Rakočević iz Gračanice.  Njena jača strana su vokalne sposobnosti, mada svira i klavir i pohađa muzičku školu šest godina.

„Najviše volim noviju, pop, stranu muziku i našu izvornu, narodnu muziku. Ovaj festival je odličan. Nastupala sam dosad  na festivalu izvorne muzike ali na dečjem nisam bila“ kaže trinaestogodišnja Simonida koja je toliko puta nastupala dosad, da kaže da nema nimalo treme.

Simonida Rakočević i Crkveni hor “Car Dušan” Štrpce

Crkveni hor „Car Dušan“ iz Štrpca postoji četiri godine pri Crkvi Svetog Nikole u ovom najvećem srpskom mestu u Sirinićkoj župi.

„Imamo dečji crkveni hor „Anđelčići“ i „Car Dušan“ koji okuplja nešto starije. Brojimo oko 30 članova,a ovde smo sa deset devojčica. Došli smo da uveličamo ovaj događaj. Jako smo srećni da ovde podelimo ono što smo spremali i radili“ kaže Aleksandra Spasić koja rukovodi horom.

Ona napominje da je za decu jako važno da imaju gde i kome da pokažu šta sve znaju.

„Za decu je jako bitno da izađu i pokažu ono što su vežbali i radili. Uvek nosimo divne uspomene sa svih putovanja i gostovanja i ovo je odlična prilika da afirmišemo naš hor“ dodaje dirigentkinja.

Ove večeri, naš grad predstavili su učenici Muzičke škole “Miodrag Vasiljević” , bilo je i mladih muzičara iz Leposavića, nadaleko poznati zdravičar Jakov Jakšić iz Zubinog Potoka i mnogi drugi.

Drugi bodljikavi dan je završen. Ostao je još jedan. U nedelju, 22. septembra, u „Akvarijusu“ će se predstaviti male pozorišne trupe iz Kamenice, Gračanice i Kosovske Mitrovice.

Prvi Festival dečjeg stvaralaštva „Katus“ počeo je sinoć izložbom dečjih likovnih radova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još