Liturgija i litije u Gračanici na Malu Gospojinu


Povodom praznika Male Gospojine, u manastiru Gračanica služena je Sveta liturgija. Liturgiju je služio arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac u sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i sestrinstva manastira Gračanica. Mala Gospojina je jedan od najvećih pravoslavnih i hrišćanskih praznika, a opština gračanica ovaj praznik proslavlja i kao Dan opštine. Liturgiji u manastiru i litijama prisustvovali su i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, predsednik privremenog organa Skupštine grada Prištine u Gračanici Ljubinko Karadžić, predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov, kao i veliki broj vernika iz Gračanice i okolnih mesta.


Nakon liturgije i pričešća, okupljeni vernici tradicionalno, kako ovaj praznik nalaže, pošli su u litije ulicama Gračanice.

Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.Ovaj praznik spada u red najvećih Crkvenih praznika. Obeležava se 21. septembra svake godine.

Izvor RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još