Dodik: Sever Kosova i RS u Srbiji, nisam daleko od toga

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je jedna od varijacija rešenja koja se pominju za Kosovo ta da četiri opštine sa severa Kosova ostanu u Srbiji, ali bi to isto tako podrazumevalo i Republiku Srpsku u sastavu Srbije. “Ako je to rešenje, ja nisam daleko od toga”, rekao je Dodik za TV Prva.

Prema rečima Dodika, javlja Tanjug, svi u Srbiji bi trebalo da se okupe oko rukovodstva i predsednika Aleksandra Vučića i učine sve da snažna Srbija izađe na međunarodni plan i bori se za rešavanje pitanja Kosova u svom interesu.

“Vučić vodi dobru politiku za Srbiju i po pitanju Kosova i Metohije, koji podrazumeva potpunu zaštitu Srba i interesa države na tom prostoru. Jedna od tih varijacija rešenja koja se pominju može biti da četiri opštine sa severa pokrajine ostanu u Srbiji, ali bi to isto tako podrazumevalo i RS u sastavu Srbije. Ako je to rešenje, ja nisam daleko od toga”, rekao je Dodik za TV Prva.

On je pitao kakav je smisao u tome da se odugovlači sa traženjem rešenja.

“Imamo tako velika goruća pitanja koja mogu imati globalni karakrter – Kosovo i Metohiju i BiH sa Republikom Srpskom. Zašto držati otvorena ta pitanja i dalje, umesto da ih završimo i usmerimo se na razvoj.”

Na pitanje šta misli o ideji da se svi problemi na zapadnom Balkanu rešavaju u paketu, Dodik kaže da su pitanja Republike Srpske i Kosova povezana, jer su suštinska pitanja srpskog naroda.

“Primarno državno pitanje Srbije jeste Kosovo i Metohija, ali primarno nacionalno pitanje je RS u kojoj živi milion Srba”, rekao je Dodik. 

Dodik se danas u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još