• Početna>
  • Vesti>

Kapetan glavnog štaba KBS Bojadžiu u Hagu 25. septembra

Specijalni sud u Hagu pozvao je bivšeg pripadnika OVK, a sada kapetana Generalštaba KBS, Petrita Bojadžiua, javljaju mediji u Prištini.

Vest je potvrdio sam Bojadžiu, rekavši da će se odazvati ovom pozivu, „čime će odbraniti vrednosti rata“, navodi “Gazeta Express”.

„Da, vest je tačna i odazvat ću se pozitivno pozivu. Otići ću tamo i braniti vrednosti čistog rata OVK“, rekao je Bojadžiu.

Saslušanje će se 25. septembra obaviti u Hagu. Proteklih dana učestali su napisi u elektronskim medijima u Prištini sa potvrdama više bivših pripadnika OVK o svom ispitivanju pred specijalizovanim većima suda za ratne zločine na Kosovu.

Ove nedelje u Hagu je ispitan predsednik ogranka PDK u Klini, Sokolj Bašota (Sokol Bashota), kako je sam priznao, u svojstvu osumnjičenog. Prema njegovim rečima, Specijalni sud mu je ponudio sporazum „koji bi bio povoljan za njega, ali loš po OVK“.

U Pristini je takođe ove nedelje ispitana i Time Kadrijaj, koja je za vreme rata bila lekar, ali, kako je sama najavila, u svojstvu svedoka.  U Prištini je ispitana ove nedelje i još jedna žena, bivša pripadnica OVK i bivša poslanica PDK – Safete Haderđonaj. Takođe, ispitan je i Haradinajev savetnik, Naim Maljoku, ali u Sloveniji. 

Narednih dana očekuju se pozivi za više destina bivših pripadnika OVK. Do sada je ispitano oko pedesetak bivših pripadnika OVK koji su to potvrdili, ali se spekuliše da je taj broj znatno viši – oko 300. Do sada nijedna optužnica nije podignuta.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još