• Početna>
  • Vesti>

Gnjilane: Oštećena spomen ploča “Protestantsko groblje”

Spomen ploča sa oznakom na albanskom jeziku „protestantsko groblje“ sinoć je oštećena od strane nepoznatih vandala na groblju u Gnjilanu. Slučaj je prijavljen policiji.

Grupa volontera, vernika protestantske veroispovesti, danas je počela da čisti groblje iza table, jer su, prethodno, dobili usmeno odobrenje iz Odeljenja za urbanizam opštine Gnjilane da je ta parcela određena za sahranjivanje protestanata. 

Međutim, sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Gnjilana tvrde da opština nije smela da izda takvu vrstu odobrenja, jer je to parcela pravoslavne crkve.

„Niko od nas nikad nije tražio dozvolu i ljudi iz opštine su mimo blagoslova Srpske pravoslavne crkve dozvolili volonterima iz protestantske zajednice da izvode neke radove“, kaže za Puls starešina Crkve Svetog Nikole u Gnjilanu Zoran Kovačević.

U znak protesta, srpski sveštenici su najavili da će tražiti prijem kod gradonačelnika Gnjilana Ljutvije Hazirija sa zahtevom da im objasni ko je i kako dozvolio ovakve nelegalne postupke lokalne samouprave.

Inače, na nemuslimanskoj strani groblja u Gnjilanu sahranjeni su, kako tvrde naši izvori, isključivo vernici Srpske pravoslavne crkve, iako je lokalna samouprava nedavno postavila table podelivši groblje na protestantski, katolički, jevrejski i pravoslavni deo, ispisavši tekst samo na  albanskom, iako je i srpski zvanični jezik na Kosovu koji bi trebalo da se koristi u svim javnim komunikacijama.

Iako je opštinska administracija zadužena za čuvanje i održavanje, groblje u Gnjilanu danas je zaraslo u korov, a gotovo 80 odsto spomenika je porušeno od strane vandala. Za skrnavljenje verskih objekata do sada niko nije odgovarao.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još