Đurić deci sa KiM: Ponosni smo na vas, ovde ste svoji na svome

Mališani osnovnih škola sa Kosova i Metohije koji su juče bodrili fudbalere na  Partizanovom stadionu, nastavili su obilazak Beograda. Tom prilikom su posetili palatu Srbija, gde im je domaćin bio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Posetu dece organizovala je Kancelarija za KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić poručio je deci sa KiM da su nada i budućnost naše zemlje i da će država nastaviti da se bori za njihov opstanak i za to da imaju budućnost u južnoj pokrajini.

Ðurić je u Palati Srbija organizovao prijem za 85 mališana sa KiM, koji su sinoć bili u publici na utakmici Partizan-AZ Alkmar, i poželeo im dobrodošlicu u glavni grad i zdanje za koje je rekao da je simbol državnosti Srbije i mesto u kojem predsednik države i drugi državni zvaničnici organizuju svečane prijeme za velike svetske lidere koji posećuju našu zemlju.

“Ovo je vaš grad, vaša prestonica. Ovde ste svoji na svome i uvek ste dobrodošli, ne samo da navijate, nego i da studirate i borite se za svoju zemlju”, rekao je Ðurić.

Zahvalio je mališanima što su, kako je rekao, najmlađi i najvatreniji navijači Srbije i rekao da je država Srbija ponosni na decu sa KiM i na to što u teškim uslovima opstajum uče, trude se i neguju srpski jezik, kulturu, običaje i veru.

Ðurić je naveo da Kancelarija za Kim nastoji da ugosti što više dece iz južne pokrajine i pokaže da im pripadaju i Beograd i Srbija, kao i da srpska imaju budućnost jednako i u glavnom gradu i na KiM.

“Borićemo se da oni, koji danas stasavaju na KiM u teškim uslovima, bez slobode, kao odrasli i zreli ljudi budu u slobodi, svoji na svome i u mnogo boljim uslovima”, poručio je Ðurić.

Istakao je da će država nastaviti da pomaže i obnavlja srpske škole, bolnice i druge objekte na KiM u okviru plana predsednika Srbije Aleksandra Vučića za preporod Srbije.

Dodao je da je cilj da što više dece iz južne pokrajine poseti ne samo Beograd i podsetio da je Kancelarija ove godine podržala i akciju posete i bratimljenja više od 1.500 srpske dece sa KiM sa decom iz Republike Srpske, kao i da je određen broj dece sa KiM išao na letovanje u Grčku i Crnu Goru. 

“Nastavićemo da radimo saborno i jedinstveno radimo na tom da nas bude što više i da budemo što složniji”, rekao je Ðurić i zahvalio učiteljima i nastavnicima koji u teškim uslovima brinu o srpskoj deci.

Nastavnik istorije u Osnovnoj školi ””Milovan Jakšić”” u selu Banje, u opštini Srbica, Aleksandar Stević rekao je da je 35 učenika te škole došlo u Beograd da navija za Partizan i dodao da su deca bila oduševljena pozivom da dođu u prestonicu.

“Izlazak sa KiM i dolazak u maticu im mnogo znači. Kosovo je srce Srbije i deca se tako osećaju, lepo su se družili, stekli nova prijateljstva”, rekao je Stević.

Ističe da Srbima sa KiM mnogo znači pomoć Kancelarije za KiM i to što znaju da je država uz njih, kao što su i oni kaže uz Srbiju.

– Mi radimo po planu i programu Republike Srbije. Naša deca osvajaju nagrade. prošle godine je naša škola osvojila šesto mesto na državnim takmičenju iz istorije u Nišu. Nastavićemo da radimo i da se borimo – rekao je Stević.

Mališani sa KiM oduševljeni su onim što su videli i doživeli tokom dva dana boravka u srpskoj prestonici.

Jedanaestogodišnji Vasilije iz Kosovske Kamenice, koji nije prvi put u Beogradu, kaže da se on i njegovi vršnjaci raduju svakom dolasku u prestonicu.

“Najjači utisak od svega na mene su ostavili Muzej Partizana i Palata Srbije”, kaže Vasilije.

Mališani sa KiM poklonili su Ðuriću dres fudbalskog kluba “Ropotovo” i dva dresa sa brojem 10 fudbalskog kluba “Rudar” iz Kosovske Mitrovice, od koji je jedan poklon za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: TANJUG,TV Most

Comments