Merkelova i Brnabićeva saglasne da je politička i ekonomska saradnja odlična, jedino neslaganje je oko Kosova

Kancelarka Nemačke Angela Merkel rekla je na konferenciji za medije sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da će Berlin nastaviti da podržava razvoj Srbije. Predsednice dve vlade ističu odličnu ekonomsku i političku saradnju. Jedina tačka neslaganja je Kosovo.

Angela Merkel je rekla da je sa Anom Brnabić razgovarala o Berlinskom procesu, ali i uspešnoj ekonomskoj saradnji.

Ukazala je da je oko 400 nemačkih preduzeća aktivno u Srbiji, i da u njima radi oko 60.000 zaposlenih.

“Želim izrazito da naglasim da predsednica vlade nije posvećena samo borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije, nego i digitalizaciji i digitalnoj transformaciji”, rekla je Merkelova dodajući da Srbija u tome prednjači.

To je, ističe, važan signal mladima i investicija u budućnost, jer je upravo među njima velika nezaposlenost. Srbija je primer i za druge evropske zemlje, ukazala je kancelarka.

Na sastanku je bilo reči i o potrebnim reformama u pravosuđu.

“Osetila sam volju i spremnost da se stvari unaprede, što je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja EU”, rekla je Angela Merkel dodajući da je dosta toga urađeno.

Premijerka Brnabić je iznela podatke o trgovinskoj razmeni dve zemlje koja je dostigla gotovo 5 milijardi evra, s tim što deficit na srpskoj strani dostiže gotovo milijardu.

“Ohrabrujuće je to da u sferi usluga gde je razmena 855 miliona Srbija ima suficit od 255 miliona što pokazuje da Nemačka pomaže Srbiji tamo gde je Srbija najkonkurentnija”, rekla je Ana Brnabić. 

Bilo je reči i o regionu. Nemačka kancelarka je rekla da se pokazalo da je Berlinski proces koristan i da je doveo do različitih mogućnosti saradnje.

Kosovo – jedina tačka nerazumevanja 

Angela Merkel je rekla i da treba nastaviti da se radi na približavanju rešenja u slučaju Kosova, kao i da će Nemačka nastaviti da podržava razvoje Srbije.

Dodaje da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

“Nemačka i Francuska su pokušale, i dalje pokušavaju, da se pokrene taj dijalog, kao i da se nešto uradi po pitanju taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije kako bi se trgovina neometano odvijala”, poručila ke nemačka kancelarka.

Podseća da je dijalog prekinut nakon uvođenja prištinskih taksi i ističe da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.

“Do sada nije bilo moguće uspostaviti dijalog zbog taksi”, ukazala je Merkelova.

Brnabićeva je rekla da je Kosovo jedina tačka nerazumevanja između Beograda i Berlina, ali i da je Nemačka jedan od naših najvažnijih partnera.

“Koliko god se ponekad ne slagali, najvažnije mi je da razgovaramo, čujemo mišljenje i savet i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog i održivog rešenja. Bez istorijskog pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan”, rekla je Brnabićeva.

Izvor: RTS

Comments