Holanđanka izaslanik Evropske unije za Kosovo?

Postoje naznake da će neke zemlje tražiti od šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja da odredi i imenuje specijalnog predstavnika koji će se baviti direktno dijalogom Beograda i Prištine, saznaje Blic, a kao glavni kandidat pominje se Holanđanka Sngelina Ajhorst, koja dve decenije radi pri EU.

Članice EU, naime, imenovale su Borelja, koji je ministar spoljnih poslova Španije, za visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, on će tu dužnost preuzeti prvog dana novembra, a da bi mu mandat potrajao do oktobra 2024. neophodna je odluka Evropskog parlamenta gde je glasanje zakazano za 23. oktobar.

Diplomatski izvori Blica pominju “komešanje” u vezi s ulaskom “novih igrača” i “specijalaca” u dijalog, a što je, kako navode, posledica činjenice da deo zemalja EU ne gleda previše blagonaklono na izbor Borelja, zašta list vidi razlog u čvrstom stavu Španije da ne prizna nezavisnost Kosova.

U tom smislu Blic navodi da se traži način da se napetost ublaži tako što bi bio izabran specijalni izaslanik.

Borelj će voditi resor za koji je izabran, a postoje naznake da će pojedine zemlje insistirati da se imenuje specijalni predstavnik koji bi se bavio dijalogom, uz obrazloženje da su nezadovoljni učinkom šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

Po kuloarima se, kako prenosi Blic, može čuti da joj zameraju da nije stopostotno bila posvećena tom poslu te da neko mora da se bavi samo tom temom.

U tom kontekstu kao rešenje se pominje Angelina Ajhorst, koja je bila činovnica Evropske službe za spoljne poslove i na čelu Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u toj instituciji.

List piše i da bi uključivanje SAD u dijalog preko specijalnog izaslanika Metjua Palmera, te spekulacije da će to učiniti Francuska i Nemačka, navode na zaključak da bi na scenu mogla da stupi i Rusija, što je, međutim, srpski šef diplomatije Ivica Dačić nedavno ocenio kao “za sada nerealno”.

Izvor RTV

Comments