• Početna>
  • Vesti>

Izum Stefana iz Šilova – kombajn za žetvu adaptirao i za berbu kukuruza

Dvadesetpetogodišnji Stefan Maksimović iz Šilova, jedini je na Kosovu koji je sam uspeo da adaptira kombajn za žetvu pšenice u kombjan za berbu kukuruza. Svoje mašine je pripremio i nada se uspešnoj berbi kukuruza koja se u Kosvskom Pomoravlju očekuje za nekoliko dana. 


Stefan, otac četvoro dece svojim veštim rukama je napravio svoj izum. Sada jedan kombajn može da koristi i za žetvu žita i berbu kukuruza. Potrebno je samo da ubaci nekoliko novih delova. 
 
“Sada je sve lakše i radimo mnogo bolje. Prošle godine je bilo tako da je moralo na licu mesta da se skida, sada je sve na demontažu, na četiri šrafa, skine se i izvadi jedan ceo segment iz kombajna. Mi smo faktički uradili adaptaciju za berbu kukuruza u klipu. Fabrički kombajn je napravljen za berbu u zrnu, ali mi smo sada uradili adaptaciju za berbu u klipu. To do sada mislim da niko nije uradio, koliko sam ja gledao na Jutjubu”, kaže Stefan Maksimović.
 
Sa novim adaptiranim kombajnom berba kukuruza je mnogo bolja, jer kukuruz koji se ovom mašinom ubere na njivi, može se odmah staviti u koš, nema dodatne obrade.
 
“Fabrički kombajn bere kukuruz u zrnu, ili u klipu, ali treba dodatna obrada. Ljudi su prošle godine bili nezadovolji. Mislim da smo sada napravili dobro i da može direktno u koš”, zadovoljno kaže Stefan. 
 
Maksimovići su svojim radom i zalaganjem obezbedili posao za nekoliko ljudi. Saša Živković iz Boljevca je jedan od njih. 
 
“Radim već više od mesec dana. Prvo smo radili vršu, a sada prepravku kombajna od pšenice na kukuruz,“, kaže Saša i dodaje da mu mnogo znači što je dobio priliku da nešto radi i zaradi.
 
Kod Maksimovića kombajni su porodična tradicija. Njegov otac Dejan je danas posao oko kombajna i žetve predao svojoj deci. Kaže da je za ovaj posao pre svega potrebna ljubav. Sve mašine su sami kupili, ali je održavanje dosta skupo, a olakšalo bi im kada bi imali svoju strugaru.
 
“Nedostaju nam strugovi, glodalice. Ovo su stari kombajni, tu se često pohaba neki deo, onda mora da idemo u grad da nosimo kod strugara, trebalo bi da ima strugar u selu, nemamo ni u selu, nemam ni ja. Kupovao sam mašine, kupovao celokupnu mehanizaciju, ali ne stignem nikada da kupim neki strug ili glodalicu”, ističe Dejan koji je u ovaj posao uložio sve što je imao. 
 
Kukuruz u Kosovskom Pomoravlju je gotovo sazreo, a s obzirom na sušu, ova godina i neće biti tako loša. U brdsko-planinskim mestima kvalitet je osrednji, dok je u sredinama sa kvalitetnijim zemljištem blizu reka, kvalitet ove žitarice malo bolji. 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još