• Početna>
  • Vesti>

Direktorka Uneska u Beogradu, Kusturica je pozvao da zaštiti spomenike na KiM

Beograd, 12. septembra 2019 - Generalna direktorka Uneska Odri Azule i reziser Emir Kusturica tokom posete Jugoslovenskoj Kinoteci. FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Generalna direktorka UNESCO-a Odri Azule razgovarala je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci sa pomoćnicom ministra kulture za međunarodnu saradnju, Asjom Dračom Muntean, o prioritetima kulturne politike Srbije, a susrela se i sa rediteljem Emirom Kusturicom koji je zamolio da pomogne u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, javio je Tanjug. Danas se sastaje sa predsednikom i premijerom Srbije.

Drača Muntean je u izjavi medijima nakon sastanka rekla da je direktorku UNESCO-a upoznala sa situacijom vezanom za zaštitu kulturnog nasleđa, posebno na Kosovu i Metohiji.

„Razgovarale smo o srpskim spomenicima koji su na Listi ugrožene svetske baštine i o projektu UNESCO-a na Novom brdu“, rekla je ona i dodala da će Srbija dobiti punu saradnju UNESCO-a, da bi se, kako navodi Tanjug, problemi vezani za Novo brdo, rešili u razumnom roku i to tako da „srpska srednjovekovna tvrđava bude očuvana na najbolji način kako je bilo predviđeno njenom obnovom“, navodi ova agencija.

Kusturica je zamolio direktorku UNESCO-a da učini „sve što može za kulturno nasleđe Srbije na KiM“, koje je, kako je istakao u izjavi Tanjugu, „vitalno za našu budućnost kao što je bilo i za našu prošlost“.

„Jako mi je drago što će biti na našem (No Smoking Orkestra) koncertu koji 22. oktobra u Parizu organizuje Ministarstvo kulture Srbije i tada ćemo takođe razgovarati o značajnim temama“, rekao je Kusturica.

Azule je, naglašava Kusturica, pokazala izuzetno interesovanje za Srbiju, te da ima prijateljski odnos i blisku komunikaciju sa Srbijom i njenom kulturom.

Generalna direktorka UNESCO-a nalazi se u dvodnevnoj poseti Srbiji, a ranije tokom dana je, u pratnji ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladena Šarčevića pogledala izložbu u Istorijskom muzeju Srbije posvećenu Prvom svetskom ratu.

Danas razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, nakon čega će u Palati Srbije sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Srbije, Ivicom Dačićem, otvoriti plenarnu sesiju „Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu“, u okviru Međunarodnog ekspertskog sastanka o medijskoj i informacionoj pismenosti.

Ovo je prva poseta generalnog direktora UNESCO-a Srbiji otkako je ona ponovo postala samostalna država.

Izvor Tanjug/Kossev

Comments

Pročitaj još