Vučić: Vatikan će čuvati pozicije po pitanju Kosova i Metohije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije.

“To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane”, rekao je Aleksandar Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom Franciskom, siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

Detalje papinog stava nije iznosio, poštujući pravila vatikanske diplomatije i protokola.

Vučić je preneo da je papi govorio o KiM i srpskim svetinjama, teškom položaju naroda, pokušaju da se dođe do kompromisnog rešenja i o neophodnosti popravljanja odnosa Srba i Hrvata.

Ističe da je veoma bitna uloga Svete stolice u razgovorima o budućnosti koje moraju da imaju Srbi i Hrvati i dodaje da mu je državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin, preneo o čemu je nedavno razgovarao sa hrvatskim rukovodstvom.

“Jasno je svima da nas istorija i prošlost dele, da imamo potpuno drugačiji pogled na ono što se dešavalo… Plašim se da ćemo, ako ne budemo odgovorni i ako budemo govorili o prošlosti, sve druge ojačati, a sebe oslabiti. Ako želimo da ostanemo na svojim ognjištima, moraćemo da poštujemo više jedni druge”, rekao je Vučić.

“Razgovor trajao duže, imali smo mnogo tema”

Istakao je da je razgovor sa papom Franciskom u Vatikanu trajao duže nego što je bilo predviđeno, da su imali mnogo tema, ali je napomenuo da javno neće pričati o onome što mu je papa govorio.

“Imao sam sreće što sam mogao da razgovaram sa papom Franciskom, mnogo toga sam naučio pametnog i dobrog čuo. Video sam brigu za sve ljude koji žive na Balkanu, građane Srbije, ljude u Srbiji”, rekao je Vučić.

Ukazao je i da je sa papom pričao o položaju katoličke zajednice u Srbiji, tokom čega je, kaže, posebno istakao položaj Beogradske nadbiskupije i koliko naporno radi i koliko poštovanja uživa Stanislav Hočevar.

“Mnogo toga se radi i po pitanju restitucije, ostalo je puno posla i kad je reč o porezima na imovinu”, rekao je Vučić i dodao da su među katolicima najbrojniji Mađari.

Istakao je da Srbija poštuje njihova prava i da teži da ih unapređuje. “Mislim da su i oni time zadovoljni, a ja verujem da možemo još da uradimo”, dodao je Vučić.

Vučić je rekao i da je papi doneo prigodan poklon, za koji je smatrao da je primeren i da na određeni način ukazuje na srpsku istoriju i današnje probleme, a koji papa nema u svojoj kolekciji.

“Ja sam dobio poklone i oni će stajati u Predsedništvu, a od Njegove eminencije gospodina Parolina sam dobio posebno pero… Hoću li ja ili neko od mojih naslednika imati priliku da tom olovkom nešto tako važno potpiše, ostaje da se vidi”, rekao je Vučić

Istakao je da je veoma srećan što je u Vatikanu mogao da čuje lepe reči o Srbiji.

Vučić o Zemanovoj inicijativi: Ne treba previše očekivati

Vučić je rekao da ne treba imati prevelika očekivanja da Češka može tako lako promeniti svoj stav oko priznanja Kosova.

“Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je realno”, rekao je Vučić novinarima u Vatikanu na konstataciju da je češki premijer Andrej Babiš rekao da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom i ostalim institucijama razgovara o pitanju povlačenja priznanja Kosova.

“Nemojmo da podižemo očekivanja našeg naroda. Beskrajno hvala našim češkim prijateljima. Znam koliko poštuju i vole Srbiju, ali nemojte da pravimo od Zemana nešto, pa da, ako ne bude došlo do takve odluke, od njega pravimo neprijatelja koji nije bio nešto spreman da uradi”, rekao je Vučić.

Istakao je da zna koliko Česi poštuju i vole Srbiju, da su iskreni naši prijatelji, ali da države ne mogu da rade takve stvari tako lako, posebno ako se nalaze u nekom određenom bloku. Ponovio je da ne treba previše očekivati.

Upitan za “političku ofanzivu”, koju je pokrenuo i dolaskom u Vatikan, Vučić je naveo da novinari vole da govore o “ofanzivama”, a da su ove posete njegov posao i redovna borba za našu zemlju, što će nastaviti da radi.

“Borićemo se i dalje i verujem da ćemo za ljude uraditi mnogo dobrih stvari u budućnosti”, dodao je Vučić.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments