Pacoli: Kosovo da suspenduje takse na šest meseci, Srbija kampanju protiv priznanja

Odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli u intervjuu za američki portal Axios.com rekao je da bi Kosovo moglo odustati od takse i optužio je Rusiju da pomaže Srbiji u nastojanju da ubedi afričke države da povuku diplomatsko priznanje Kosova. Kako prenosi Zeri, američki portal u tekstu navodi da se Srbija žestoko protivi nezavisnosti Kosova i da je preduzela tajnu aktivnost da ubedi druge zemlje da promene kurs.

Cilj je, kako piše, da ukupan broj zemalja koje priznaju Kosovo padne ispod 97, ili polovine članstva u UN. Posebno se ističe da je veliku buku nedavno izazvala izjava srpskog ministra spoljnih poslova da je Centralnoafrička Republika (CAR) povukla svoje priznanje Kosova.

Pacoli u intervju tvrdi da je to deo „kampanje“ u kojoj Srbija sastavlja diplomatska pisma i pokušava da ubedi zvaničnike da ih potpišu bez prolaska kroz procedure, često kroz “kriminalna dela”. On je rekao da je Rusija, koja podržava Srbiju po pitanju Kosova, “očigledno” uključena u kampanju nepriznavanja Kosova. Rekao je da nije jasno da li ta pomoć uključuje olakšavanje plaćanja, ali naglasio je da Rusija ima sporazume o prodaji oružja i druge poslovne aktivnosti sa mnogim zemljama koje su ciljane u srpskoj kampanji.

Pacoli kaže da bi Kosovo moglo odustati od takse na srpsku robu „ako je Srbija voljna da sedne i radi sa nama na osnovu neke uzajamnosti“. 

“To znači poštovanje prethodnih sporazuma između naših zemalja i uzimanje u obzir postojanja Kosova kao države sa vlastitim granicama i ustavom”, kaže odlazeći ministar spoljnih poslova i dodaje: “Kosovo želi da se tretira kao jednako za pregovaračkim stolom, a ne kao nepriznata država. S druge strane, Kosovo mora da shvati da ga Srbija neće priznati u potpunosti bez ičega zauzvrat “.

Pacoli je istakao da je najbolja strategija da se obe zemlje vrate za sto ta da Kosovo privremeno ukine takse u periodu od šest meseci, a da za to vreme dijalog bude intenziviran i da ih obnovi ukoliko nema konkretnih rezultata.

“U međuvremenu, Srbija mora da zaustavi svoju kampanju za nepriznavanje, što je protivno duhu dijaloga i Briselskom sporazumu iz 2013. godine”, kaže Pacoli.

Izvor Kosovo Online

Comments