Boltonov odlazak dobra vest za Kosovo?

Kandidat za narodnog poslanika iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Anton Beriša, reagovao je nakon vesti da je američki predsednik Donald Tramp otpustio svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji se smatra kosovskim neprijateljem broj jedan, prenosi Gazeta Ekspres.

“Strpljenje u diplomatiji je neophodno. Prošlo je dosta vremena otkako su nam dobri prijatelji dali do znanja da Džon Bolton ima odbrojane dane u Beloj kući“, napisao je Beriša na svom Fejsbuk nalogu.

“Drago mi je što je predsednik Tramp zatražio njegovu ostavku”, rekao je Beriša, odlazeći zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, Boltonov odlazak je “dobra vest za državu Kosovo; loša vest za ujedinjene lobiste i neprijatelje naše državnosti, bilo da su u albanskom prostoru, bilo da su u Srbiji “.

CNN: Svađa zbog talibana

Inače, CNN prenosi da su američki predsednik Donald Tram i dosadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton imali prošle noći žestoku raspravu zbog Trampovog plana da primi lidere talibana u Kemp Dejvidu. 

Američka televizija navodi da nije jasno da li se rasprava vodila preko telefona ili uživo.

CNN prenosi i navode neimenovanih izvora iz Trampovog okruženja da je Bolton mesecima iritirao ljude ne samo zbog različitih političkih stavova, već i zbog načina na koji se ponašao.

Suviše hrabar za Belu kuću

Izvor je precizirao da je Bolton zvaničnike Bele kuće iritirao svojom taktikom, stilom i hrabrim nastupima.

Na primer, kaže jedan izvor, Bolton je putovao sa mnogo pripadnika osoblja, ponekad ne istim avionom kao predsednik i ponašao se skoro kao da je državni sekretar.

CNN dodaje da Bolton nije bio u sukobu samo sa Majkom Pompeom, već da ga nije podnosio ni šef osoblja Bele kuće Mik Malveni.

Bolton je otpušten tako naglo da je on čak ujutro predsedavao sastankom visokih zvaničnika administracije iz Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi CNN.

Izvor te televizije navodi da je sastanak, čija su tema bile izbeglice, održan po planu i danije bilo nikakvih naznaka da će Bolton dobiti otkaz. Sastanak je održan samo sat vremena pre Trampove objave na Tviteru da je savetnik za nacionalnu bezbednost otpušten.

CNN dodaje da je većina zvaničnika za Boltonov odlazak saznala upravo iz Trampovog tvita.

Izvor Kosovo Online

Comments