• Početna>
  • Vesti>

Srpski nacionalni Savet Crne Gore čestitao Srpskoj listi učešće na izborima

Srpski nacionalni savet Crne Gore čestitao je Srpskoj listi učešće na predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji i kandidatima najiskrenije želi ostvarivanje potpunog uspeha u svim sredinama gde srpski narod ima mogućnost da svojim glasovima opredeli sopstvenu budućnost i neraskidivu vezu sa Republikom Srbijom.


” Njihova sabornost, nesebičnost i predan rad na ostvarivanju interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i stalna komunikacija sa institucijama Republike Srbije treba da budu primjer kako se čuva postojanost na prostorima gdje je ugrožen opstanak srpskog naroda. Mudrost da uz pomoć institucija Republike Srbije svoju budućnost grade u jedinstvenom korpusu srpskog naroda zasigurno će im donijeti najbolje rezultate, jer će samo tako aktivno učestvovati u rešavanju sopstvenog statusa i kosovsko-metohijskog pitanja.
Srbi iz Crne Gore, kao dio srpskog naroda, koji takođe živi u vrlo složenim uslovima, spremni su da Srpskoj listi pruže svaku vrstu podrške u nastojanjima da srpski narod bude adekvatno i potpuno zastupljen u privremenim institucijama Kosova i Metohije.
U uslovima antisrpske histerije, srpski narod u Crnoj Gori treba da slijedi sabornost na primjeru Srpske liste sa Kosova i Metohije, pa stoga Srpski nacionalni savjet poziva predstavnike srpskih političkih partija i organizacija da se ugledaju na primjer zajedništva srpskog naroda sa Kosova i Metohije kako se ne bi dešavalo da Srbe u parlamentu Crne Gore predstavlja više onih koji se javno ne izjašnjavaju koje su nacionalnosti, kojoj crkvi pripadaju i kojim jezikom govore.
Koaliciono povezivanje srpskih političkih organizacija sa crnogorskom opozicijom i zahtjev prema njoj za korigovanjem diskriminatorskog Ustava je besmisleno. Crnogorska opozicija je po pravilu uvijek bila protiv demokratskih i legitimnih prava Srba, i ostala nepresušan izvor rezervnog potencijala režima, a po pitanju položaja i statusa srpskog naroda od njih nije bila bolja.
Srpski narod u Crnoj Gori, u vremenu kada mu niko nije od pomoći, mora isključivo da misli o sebi i svom opstanku. Važno je prepustiti aktuelnoj vlasti i krnjoj opoziciji demokratizaciju Crne Gore. Oni su, svakako, u taj proces krenuli bez srpskog naroda. Srbi na njihovom putu ne treba da ih ometaju, već da se bave isključivo očuvanjem sopstvenog identiteta. Samo od zajedničke snage srpskih organizacija i političkih partija koje glasa srpski narod zavisiće položaj Srba u Crnoj Gori.
Vlast u Crnoj Gori, nažalost, zadugo neće biti srpska, ali treba uraditi sve da u budućem vremenu zavisi i od srpskog naroda” ,stoji u saopštenju koje je dostavljeno našoj redakciji.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments

Pročitaj još