• Početna>
  • Vesti>

Sipendija Fondacije “Privrednik” za još 20 studenata Univerziteta u Prištini sa sedištem u KM

Dvadeset studenata sa deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici dobijaće u narednih godinu dana stipendije, koje je obezbedilo Srpsko privredno društvo „Privrednik“ iz Novog Sada.

Tim povodom, Rektorat prištinskog Univerziteta danas je posetio  prof. Jovo Radić upravitelj ove fondacije, koji je rekao da su osnovni kriterijumi za odobravanje ove studentske stipendije, prosek iznad 9 i socijalni status porodice iz koje student dolazi. Međutim, ove godine kriterijumi za studente sa Kosova i Metohije su malo  promenjeni.

„Upravni odbor humanitarne Fondacije” Privrednik” doneo je odluku da svi studenti koji su ove godine konkurisali za stipendiju Fondacije a studiraju na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, a imaju prebivalište na Kosovu i Metohiji, dobiju stipendiju“ rekao je Radić i naglasio da to ne znači da studenti koji samo studiraju ovde, nemaju šansu da budu stipendirani, već da oni konkurišu po standardima koji se odnose na sve ostale studente  u Srbiji.

„Očekujemo da na kraju bude i više od dvadeset stipendista. Ta stipendija trenutno iznosi 10.500 dinara mesečno . Studentima stoje na raspolaganju i drugi oblici pomoći, koje Fondacija obezbeđje poput jednokratne novčane pomoći  u porodici u slučaju nepredviđenih okolnosti ali može pomoći i u njihovom stručnom usavršavanju na studentskim sesijam u zemlji i inostranstvu“ rekao je Radić.

Dekan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Zdravko Vitošević rekao je da je ova pomoć od velikog značaja za studente i podsetio da je ovo treća godina kako ova Fondacija  stipendira studente sa našeg Univerziteta.

„Od 2017. godine Fondacija je zainteresovana  za rad našeg Univerziteta i naših mladih ljudi  koji na ovim prostorima obezbeđuju sebi nadu u bolju budućnost i život na prostoru Kosova i Metohije. Prve godine, Fondacija je odstipendirala 10 naših studenata, sledeće godine još 17 a ove imamo 20 stipendija koje traju. Ovo je lepa prilika da vide i nauče humanost na delu, da srpski narod na prostorima gde god bio i postojao, brine o mladima, o najtalentovanijima koji hoće i mogu da izađu iz svojih mali sredina, iz svog siromaštva i dođu da zajedno pomognemo da njihove porodice već u narednoj generraciji budu ono što trenutno  nisu – sposobni da osiguraju budućnnost“ rekao je rektor Vitošević.

Vitošević je naglasio da poziv za konkurisanje važi i dalje i da svi studenti koji ispunjavaju uslove, mogu i trbalo bi da probaju.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović istakao je ovom prilikom da je ovaj gest Fondacije „Privrednik“ znak solidarnosti sa srpskim narodom na KiM.

„To je i poruka da želimo da stvorimo i da stvaramodruštvo jednakih mogućnopsti za sve one mlade ljude koji su vredni, željni znanja , žele da se trude i da se bore za bolju budućnost, kkako svoju, tako i  svojih porodica, ali i svog naroda i države“ rekao je Jović, zahvalio kompanijama i privrednim subjektima koji pomažu Fondaciju i pozvao sve privredne subjekte da se uključe i investiraju u akademsko obrazovanje.

Studentkinja na odseku Hemija na  Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Prištini  Mila Milenković stipendista je već godinu dana.

„Kroz Fondaciju, iskusila sam najlepše stvari u životu. Svi pitomci Fondacije su uvek tu jedni za druge. Sve to mnogo znači i pristupačni su za svaku vrstu pomoći i podrške“ rekla je Milenković.

Fondacija „Privrednik“ duže od jednog veka, tačnije od 1897. godine  bavi se stipendiranjem darovitih studenata i srednjoškolaca sa svih  prostora na kojima živi srpski narod. Fondaciju i danas podržavaju njeni osnivači Matica Srpska, SANU, SPC i Grad Novi Sad. Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Jovan Cvijić samo su neki od velikih srpskih umova koji su bili donatori „Privrednika“.

Stipendiju dobijaju studenti koje predloži dekan fakulteta. Kriterijumi su, kako kaže Radić,  jako rigorozni. Sledovanje se odobrava na godinu dana i automatski se produžava redovnim studiranjem, odnosno redovnim upisom naredne godine studija.  Ukoliko je tokom školovanja, stipendisti potrebna dodatna novčana pomoć iz nekog konkretnog razloga, fondacija uskače i odobrava jednokratnu  pomoć.

Izvor: Radio Kosovska MItrovica

Comments

Pročitaj još