• Početna>
  • Vesti>

Stranke u Prištini jedinstvene u stavu: Takse ostaju i posle izbora

Jedan od glavnih izazova za stranke koje će posle 6. oktobra formirati vladu na Kosovu biće pitanje da li će ukinuti ili nastaviti da sprovode mere prethodne Vlade koje se odnose na takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, ocenjuje dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Prištine.

Kako se navodi, političke stranke kosovskih Albanaca „čak ni deklarativno“ ne pominju da će suspendovati odluku prethodne Vlade o uvođenju takse od 100 odsto, a većina ih naglašava da je za „uspostavljanje recipročnih mera prema Srbiji“. 

„Odluka o taksama i dalje će ostati na snazi ukoliko Demokratska partija Kosova (DPK) posle izbora dobije mandat za formiranje Vlade“, kategoričan je potpredsednik DPK Enver Hodžaj.

On insistira na tome da odluka o taksama treba da ostane na snazi sve dok Srbija, kako kaže, „ne prekine svoju agresivnu kampanju protiv Kosova“.”Princip koji treba da sledi odnos Kosova prema Srbiji u budućnosti će biti princip reciprociteta“. naglasio je Hodžaj.

Portparol Demokratskog saveza Kosova (DSK) Besian Mustafa deli to mišljenje i zalaže se, takođe, za recipročne mere prema Srbiji. Mustafa ističe „da se taksa na srpske proizvode može ukinuti samo pod određenim uslovima, u okviru recipročnih akcija Kosova i Srbije”.

Iz Samoopredeljenja poručuju da „ne samo što recipročne mere neće biti ukinute, već će biti primenjen celovit komercijalni, ekonomski i politički reciprocitet prema Srbiji“. 

„Taksa je nešto, ali nije sve. Taksa je neophodna, ali nije dovoljna da bi se Kosovo u odnosu na Srbiju ponašalo s integritetom države i imalo recipročni odnos“, kaže Redžep Seljimi, član rukovodstva pokreta Samoopredeljenje.

Stranka premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i u novom mandatu, ukoliko ga bude osvojila, neće menjati odluku o taksama koju je uveo Haradinaj. Potpredsednik ABK  Ahmet Isufi rekao je za RSE da će ta stranka „čak i u eventualnu koaliciju posle vanrednih izbora“ ući samo sa onim stankama koje podržavaju odluku o takasama od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.Isufi je ponovio dobro poznat stav Ramuša Haradinaja da „takse neće biti ukinute sve dok Srbija ne prizna Kosovo“.

„Na kraju krajeva, Kosovo ima pravo da brani svoje tržište i vlastite interese, a da Srbiji ni na koji način ne dozvoli da se kroz eksploataciju kosovskog tržišta naoružava i lobira protiv Kosova“, rekao je Isufi za RSE na albanskom jeziku.

Vlada Kosova, koja je sada u ostavci, odlučila je 21. novembra prošle godine da na robu iz Srbije i BiH uvede takse od 100 odsto, kao meru odmazde nakon sprečavanja Kosova da se priključi Interpolu.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još