• Početna>
  • Vesti>

U ponoć ističe rok za prijavu stranaka za izbore na KiM

Za mesec dana na Kosovu i Metohiji biće održani vanredni parlamentarni izbori. Prijavljeno je nekoliko predizbornih koalcija, a u ponoć ističe rok za prijavu političkih stranaka i nezavisnih kandidata.

Tridesetog avgusta u ponoć istekao je rok za prijavu predizbornih koalicija. Prijave za učešće na izborima predali su predstavnici Bošnjaka okupljeni oko koalicije Vakat, zatim predstavnici koalicije sastavljene oko Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratske partije Špenda Ahmetija.

Treću prijavljenu koaliciju čine Socijaldemokratska inicijativa Nisma Fatmira Ljimaja, Alijansa Novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Partija pravde Ferida Aganija.

Iz Centralne izborne komisije je saopšteno da su dve srpske partije – Progresivna demokratska stranka i Nova partija Kosova prijavile koaliciju “Sloboda”.

Do ponoći se očekuje i prijavljivanje Srpske liste koja se unazad više godina pokazala kao najjača politička organizacija Srba na Kosovu i Metohiji i shodno tome, u poslednja dva mandata imala je najviše srpskih poslanika.

Očekuje se da na Srpskoj listi, koja po treći put nastupa na kosovskim izborima, bude nekoliko desetina kandidata iz svih sredina u kojima su Srbi ostali da žive nakon sukoba 99 godine.

Dakle, biće kandidata i sa severa i sa juga.

Srpskoj listi prišli su predstavnici drugih srpskih stranaka i inicijativa, poput predstavnika Inicijative SDP koju je do ubistva vodio Oliver Ivanović, zatim opštinski odbori Samostalne liberalne stranke u Kosovskom pomoravlju, tako da u Spskoj listi kažu da će na izbore da izađu kompletniji, jači i sa širim političkim spektorom nego što je to bio bilo ranije.

Do kraja dana znaće se sa kojim kandidatima Srpska lista izlazi na izbore, a to važi i za Samostalnu liberalnu stranku, još jednu srpsku stranku koja se očekuje na izborima 6. oktobra.

Što se Albanaca tiče, kod njih su pozicije manje više već poznate. Velike stranke –  Demokratski savez, Demokratska partija i pokret Samoopredeljenje izlaze samostalno, tako da će izbori biti prilika da se izmeri njihova realna snaga.

Puno je spekulacija ko bi mogao koliko mandata među njima da osvoji.

Izbori će biti prilika da se mnogi političari suoče sa onim što su do sada uradili, a među njima i Ramuš Haradinaj, zbog čije ostavke na mestu premijera, vlada ima tehnički mandat i zbog koje su raspisani vanredni izbori.

Nakon predaje prijava, ostaje da one budu verifikovane.

Prema najavi iz Centralne izborne komisije, kampanja za izbore trajaće sedam dana, mada je ona neformalno već uveliko počela.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još