Hodžaj: Dijalog mogu da vode samo velike stranke

Odlazeći potpredsednik kosovske vlade i zamenik predsednika Demokratske partije Kosova (DPK), Enver Hodžaj izjavio je da dijalog sa Srbijom mogu da vode samo velike stranke i da su to DPK i Demokratski savez Kosova (DSK).

Prema njegovoj oceni, prednost DPK je što je njihov kandidat za premijera takođe i lider stranke, zbog čega nema potrebu za polaganjem računa unutar stranke.

„Velike stranke mogu voditi proces dijaloga, to bi trebalo da budu DPK ili DSK. DPK ima izborni kapacitet, ali pre svega naš kandidat za premijera Kadri Veselji je takođe i lider stranke, što znači da neće biti šanse da bude dvostrukog polaganja računa unutar stranke“, rekao je Hodžaj.

Istako je, da konačni sporazum između Kosova i Srbije treba da bude zaključen uz obostrano priznanje i članstvo Kosova u UN i da bi za to trebalo da se dobije podrška građana na referendumu.

“PDK je ranije donosila teške odluke, koje su bile nepopularne ali neophodne za napredovanje Kosova u pravcu jačanja njegovog subjektiviteta”, rekao je Hodžaj.

Hodžaj je rekao da samo velika stranka, poput DPK, može donositi glavne odluke u vezi sa dijalogom i biti sigurna u sprovođenje sporazuma.

“Samo velika stranka, poput DPK, može donositi velike odluke o dijalogu i biti sigurna da će sporazum biti sproveden. Ovaj proces zahteva nacionalni konsenzus, transparentnost, ali pre svega istinsko međunarodno lobiranje, jer će sprovođenje sporazuma u velikoj meri zavisiti od konteksta u SBUN”, rekao je Hodžaj.

Hodžaj je rekao da činjenica da je Metju Palmer imenovan za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, pokazuje da je proces dijaloga veoma važna međunarodna tema i da je ovo trenutak koji treba iskoristiti.

Izvor: Gazeta express,RTK

Comments

Pročitaj još