• Početna>
  • Vesti>

K. Mitrovica: Vredna aparatura za zubotehnički smer, Spirić: Ojačajmo obrazovanje

Kabinet za praktičnu nastavu na Zubno-tehničkom smeru Medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici dobio je danas  novu opremu za kompletnu izradu metalo-keramičkih mostova i krunica, u vrednosti od pola miliona dinara.

Sredstva je obezbedio Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica u saradnji sa Kancelarijom za KiM i Vladom Srbije.

Kako kažu u ovoj školi, loši uslovi rada rezultirali su smanjenim interesovanjem dece, što je u jednom momentu  dovelo u pitanje opstanak ovog smera.

Kako kaže predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, Privremeni organ je  to prepoznao i ulaganjem  ojačao ovu prosvetnu ustanovu.

„Ono u šta svakodnevno moramo ulagati je budućnost naše dece.  Ulaganje u aparaturu će nadamo se, ojačati ovaj profil i svakako olakšati rad kadru i đacima“ rekao je Spirić i najavio da će uskoro  biti uloženo još dva miliona dinara u opremu za kuhinju koja postoji pri Domu učenika, a od marta sledeće godine, možemo očekivati prostorno proširenje škole za oko 500 kvadratnih metara. To bi kako Spirić najavljuje, trebalo u potpunosti da bude finansirano iz budžeta Opštine.

Direktor Medicinske škole sa Domom učenika Marina Biševac zahvalila je Privremenom organu Opštine Kosovska Mitrovica  i predsedniku Spiriću na donaciji. Ona je objasnila da se od ove godine  nastava na zubno-tehničkom smeru reformiše, te da ona podrazumeva stavljanje akcenta na praktičnu nastavu, što u dosadašnjim okolnostima ne bi bilo izbvodljivo.

„Sagledavajući okolnosti i uslove u kojima radimo, mi smo shvatili da opremljenost naših kabineta za izvođenje praktične nastave slaba, zbog čega je u jednom periodu bila poljuljana i zainteresovanost učenika za taj smer. Za nas je ovo veliki dan, jer ćemo podići kvalitet nastave na viši nivo“ rekla je Biševac.

Profesor  Saša Đukić  kaže da je donacija od velike važnosti za kompletno osposobljavanje jednog zubnog tehničara i da će zahvaljujući tim aparatima (nekoliko vrsta peći, hidraulična presa i peskara) praksa biti  unapređena.

„Ova donacija je materijalno vredna i suštinski važna. Moći ćemo sad da naš finalni proizvod o kome mi ovde učima i stičemo manuelne veštine – metalo-keramičke mostove i krunice – dovedemo do kraja, i da naši učenici prođu kroz sve faze izrade“ kaže Đukić i naglašava da je oprema savremena i veoma kvalitetna.

Podsetimo, Medicinska škola sa Domom učenika u Kosovskoj Mitrovici je najveća srednjoškolska ustanova na Kosovu i Metohiji,  u kojoj nastavu trenmutno pohađa 540 đaka, na četiri stručna smera.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još