Skepticizam prema članstvu Kosova u INTERPOL-u

U januaru ove godine Kosovo je ponovo podnelo zahtev za članstvo u Međunarodnoj policijskoj organizaciji (INTERPOL), što je ta organizacija prihvatila, ali ostaje nejasno da li će taj zahtev biti uvršten na dnevni red Generalne skupštine ove organizacije, koja će biti održana u jesen ove godine u Čileu.

Takođe je nejasno da li će kosovske institucije odlučiti da pristupe konačnoj bici za glasanje za članstvo ili ne, imajući u vidu trenutne međunarodne, ali i domaće okolnosti.

Zamenik ministra spoljnih poslova kosovske Vlade u ostavci, Anton Beriša (Anton Berisha) kaže za Radio Slobodna Evropa da su kosovske institucije zainteresovane za članstvo u INTERPOL-u, te su prema tome, tehničke i administrativne procedure nastavljene i nastaviće se u tom pogledu dok ovo članstvo ne postane stvarnost. U smislu konkretne realizacije, on ovo smatra ne samo tehničkim pitanjem, iako bi trebalo da bude, već i diplomatskim i političkim.

„Dakle, mi ćemo ovo da izmerimo. Nećemo da postavljamo izazov za Kosovo, a da ga dobro ne izmerimo u odnosu na naše međunarodne prijatelje, posebno Evropsku uniju, jer briselski sporazumi predviđaju da Srbija neće ometati članstvo Kosova u raznim organizacijama. Međutim, nismo u fazi kada su oformljene evropske institucije i imamo nekakav vakuum. Sada imamo i vakuum na Kosovu, jer smo vlada u ostavci. Dakle, bićemo dvostruko pažljiviji, kako bismo imali realniju sliku pre prelaska na završnu fazu“, naglasio je Beriša.

U julu ove godine, kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) rekao je da, s obzirom na to da se ovogodišnja Generalna skupština INTERPOL-a održava u Čileu, zemlji koja nije priznala Kosovo, ostaje da „razmotre da li da uđu na dnevni red glasanja ili ne“.

Sa druge strane, srpske vlasti nastavljaju da lobiraju protiv članstva Kosova u INTERPOL-u. Pre nekoliko dana, ministar unutrašnjih poslova Vlade Srbije, Nebojša Stefanović, ocenio je  da od Generalne skupštine INTERPOL-a prošle godine u Dubaiju, gde je zahtev Kosova da se pridruži toj organizaciji odbijen, nije bilo razvoja kojim bi se ta odluka promenila.

Izvor: RSE, Koha ditore,

Comments

Pročitaj još