• Početna>
  • Vesti>

Maljići: SAD imenovanjem Palmera direktno ulaže u dijalog i daju rok do 2020.

“Imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan podrazumeva direktno učešće SAD-a u dijalogu sa Srbijom i, najverovatnije, insistiranje da se ovaj posao okonča 2020. godine uz obostrano priznanje. Nova vlada bi trebalo da bude spremna da se odmah suoči sa ovom inicijativom.“, kazao je politički analitičar iz Prištine i aktivista civilnog društva Agon Maljići, prenosi Gazetaexpress.

Prištinski mediji izveštavali su da je veliki pritisak Pompeo vršio na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom njegove nedavne posete Vašingtonu.

Govorilo se da je Pompeo tražio priznanje Kosova sa konačnim sporazumom, postavljajući leto 2020. kao krajnji rok za postizanje sporazuma.

U međuvremenu, na osnovu svih dešavanja i u Prištini i u Beogradu, očekuje se da će dijalog početi krajem decembra ili početkom januara 2020. godine.  

Kako smatra Maljići oni koji će preuzeti vlast posle 6. oktobra, osim ekonomskih i socijalnih problema Kosova, takođe će se suočiti sa problematičnim pitanjem dijaloga sa Srbijom, te kako on navodi, nova vlast mora biti spremna da se ozbiljno pozabavi tim problemom.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još