• Početna>
  • Vesti>

Prizrenski bogoslovi premijerno predstavili novi CD u San Francisku

U jeku obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 1000 godina od prvog pisanog traga Eparhije raško-prizrenske, mladi prizrenski bogoslovi su pesme „Stare Srbije“ pretočili u novi CD, a premijeru su imali ove nedelje u San Francisku. 

Predvođeni vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i sa svojim profesorom Dejanom Ristićem, oni se trenutno nalaze u SAD, na poziv vladike Zapadno američkog Maksima, u čijoj eparhiji se ovih dana nizom događaja obeležava veliki jubilej SPC.

Osim sasluživanja za pevnicom na liturgijama u Kaliforniji, tročlani orkestar prizrenske bogoslovije nastupio je na večeri koju je za parohijane i goste organizovao vladika Maksim u San Francisku pre dva dana.

Predstavljajući ih na engleskom jeziku, vladika zapadno-američki rekao je da mladi bogoslovi dolaze iz dela koji Srbi smatraju svojom postojbinom i otadžbinom, i koja je kroz istoriju „najviše patila“, da i danas pati, te da se radi o mladim, briljantnim studentima, kao i njihovom profesoru ocu Dejanu Ristiću, kao glavnom motivatoru.

Za muziku nije potrebno objašnjenje, ona govori sama za sebe, u ovom slučaju to su pesme iz „Stare Srbije“ – nova interpretacija starih pesama, predstavio je vladika Maksim orkestar prizrenske bogoslovije.

Treći kompakt disk iz Bogoslovije „Ćirilo i Metodije“ snimljen je u kruševačkom muzičkom studiju „Koštica“, a među snimljenim pesmama ima i onih koje su pevali i gosti, poput Danice Crnogorčević iz Podgorice i članica kruševačke etno grupe „Božuri careva grada“. Klavirsku podršku pružila je supruga prizrenskog đakona i profesora, Nemanje Mihajlovića Natalija Mihajlović, poreklom iz ruskog Krasnodora.

„Pesme Stare Srbije“ je treći CD prizrenskih bogoslova. Prvi („Slavopoj prizrenskih bogoslova Bogočoveku Hristu Hranitelju prizrenskom“), sa 28 bogoslužbenih pesama, snimljen je u znak zahvalnosti pošto je 2016. godine diplomirala prva generacija bogoslova nakon obnavljanja Bogoslovije posle rata. Dve godine kasnije, 2018, snimljen je i drugi „Slavni grade“.

Vladika Teodosije i prizrenski bogoslovi sutra su u Los Anđelesu, gde je takođe predviđeno predstavljanje CD i susreti sa srpskom dijasporom.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još