“Nestali nas pitaju”

U Srbiji se obeležava Međunarodni dan nestalih. U Svečanoj Sali Skupštine grada Beograda u toku je konferencija za medije Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Konferenciji za medije i manifestaciji prisustvuju članovi porodica nestalih lica iz cele Srbije, kao i predsednici udruženja članica-osnivači Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

U okviru kulturno-umetničkog dela manifestacije učestvovaće prigodnim kazivanjima umetnici Dragan Vučelić i Veselin Dželetović, biće prikazan prigodan spot o nestalima i najavljena izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, na temu nestalih lica pod nazivom ”Empatija”.

Nakon predviđenog programa u Svečanoj dvorani planirana je mirna šetnja članova porodica nestalih lica i ostalih žrtava do Spomenika nestalima i stradalima u ratovima 90-ih, na prostoru bivše SFRJ u Tašmajdanskom parku, sa polaganjem venca i cveća. Na toj trasi, svaki od učesnika mirne šetnje nosiće po jedan cvet, koji simbolizuje nestalo lice.

Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih se održava uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Komisije za nestala lica Republike Srbije i Crvenog krsta Srbije.

Prema podacima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, u Regionu se danas, traži još 10.167 lica, nestalih tokom sukoba 90-ih godina na prosotru bivše Jugoslavije, od toga u Hrvatskoj 1998 lica, U Srbiji na Kosovu i Metohiji 1653 lica i u Bosni i Hercegovini 6516 lica; od ukupnog broja nestalih, preko 3.800 lica je srpske nacionalnosti.

Porodice nestalih lica, članovi udruženja – članica Koordinacije, izražavaju nezadovoljstvo zastojem u procesu traženja i identifikacija nestalih lica, kao i u otkrivanju istine, zadovoljenju pravde i satisfakcije.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još