• Početna>
  • Vesti>

Međunarodni dan nestalih, porodice još traže svoje najmilije

Danas je Međunarodni dan nestalih osoba. Različitim skupovima ovaj dan će biti obeležen u Gračanici i Prištini.

Prema zvaničnim podacima, broj nestalih lica na Kosovu je 1653, od kojih je srpske nacionalnosti više od 500. Najviše je nestalih Albanaca.

Uprkos brojnim apelima porodica nestalih i Udruženja, rešavanje sudbine kidnapovanih i ubijenih Srba i Alabanaca se nije našlo na dnevnom redu briselskog dijaloga.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, u Gračanici će se od 11 sati održati protestni skup na kojem će Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica ponovo zatražiti rešavanje sudbine njihovih najmilijih.

I u Prištini će se obeležiti ovaj dan. Kako je najavljeno od 10 sati će biti promovisana knjiga “Živeti uz sećanje na nestale” u kojoj se mogu pročitati ispovesti članova porodica nestalih.

“Iskrenije angažovanje na rešavanju pitanja nestalih”

Iz Vlade Srbije na ovaj dan stižu obećanja da će Srbija, “bez ikakve zadrške, nastaviti da čini sve kako bi se sudbina nestalih, bez obzira na nacionalnost, rasvetlila, a njihovim porodicama omogućilo da svoje bližnje ožale na dostojanstven način”.

“Utvrđivanje istine o tome šta im se dogodilo jeste obaveza čitavog društva – srpskog i albanskog – jer bez toga stranice tragične istorije, obeležene neprijateljstvom, stradanjima i patnjama, neće moći da budu zatvorene”, kaže se u saopštenju vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Navodi se da bol porodica nestalih ne sme da bude talac nerešenih i neskladnih političkih odnosa.

“Iskrenije i bolje angažovanje političkih elita na rešavanju ovog problema jeste jedan od načina za izgradnju povrenja i budućih međunacionalnih odnosa na Kosovu i Metohiji koji će biti zasnovani na saradnji i prijateljstvu, a ne na mržnji i nepoverenju”, zaključuje se u poruci Kancelarije za KiM povodom Međunarodnog dana nestalih lica.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još