Dačić: Veštački format sastanka, pozvana teritorija

Ministar Ivica Dačić ukazao je na neprincipijelnost sastanka u Helsinkiju, jer mu nisu prisustvovali samo ministri spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, već i “teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU”.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je u Helsinkiju, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica EU i “partnera sa Zapadnog Balkana” i Turske.

Ivica Dačić je kritikovao format sastanka, koji su organizovali visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i finsko predsedavanje EU.

“Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata”, naveo je Dačić, saopštava Ministarstvo spoljnih poslova.

Istakao je da su kriterijumi EU za sticanje statusa kandidata za članstvo veoma jasni i da je taj status zaslužen postizanjem odgovarajućih rezultata u procesu pridruživanja, a na osnovu zajedničke odluke država članica.

“U tom smislu je format u kome je današnji sastanak sazvan – veštački, jer nije baziran na tim kriterijumima, i predstavlja svojevrsni presedan. Prvi put u praksi je na sastanak u ovom formatu pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Svesni smo da je odluka o pozivanju suvereno pravo Visoke predstavnice, ali, svejedno, moramo da ukažemo na neprinicipijelnost”, rekao je Dačić.

Priština je glavna prepreka saradnji

Ivica Dačić je rekao da je nejasno kako ovaj sastanak može doprineti podsticanju regionalne saradnje, kada je svim učesnicima jasno da u ovom trenutku glavnu prepreku za unapređenje regionalne saradnje predstavlja ponašanje Prištine.

Istakao je i da se Srbiji zamera što je aktivna na međunarodnom planu što je, dodaje, sasvim legitimno. S druge strane, kaže Dačić, ono što Priština radi nije legalno.

“Neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, flagrantno kršenje CEFTA nametanjem drakonskih taksi na proizvode iz centralne Srbije i iz BiH u iznosu od 100 odsto, pokušaj pravljenja vojske protivno važećoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, pokušaji prekrajanja istorijskih činjenica i zloupotreba kulturnog nasleđa, ograničavanje slobode kretanja zvaničnicima i građanima iz centralne Srbije na Kosovu i Metohiji i slično, u tom smislu nikako ne mogu predstavljati korake u pravcu podsticanja regionalne saradnje”, rekao je Dačić.

Ministar je napomenuo i da pitanja koja su predmet dijaloga sa Prištinom, ne mogu biti predmet regionalne saradnje pre postizanja rešenja u okviru dijaloga. Regionalna saradnja ne može biti zamena za dijalog, poručio je Dačić.

“Imajući sve navedeno u vidu, kao što smo u proteklom periodu već više puta isticali, od EU očekujemo da preduzme odgovarajuće odlučne korake kojima bi uticala na Prištinu da odustane od jednostranih poteza i omogući nastavak dijaloga i doprinese smirivanju tenzija u regionu”, rekao je šef srpske diplomatije.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još