• Početna>
  • Vesti>

Rakočević: Licemerne tvrdnje gradonačelnika Prištine

Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević izjavio je da  konstatacija gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija da raseljeni Srbi „ne žele da se vrate u Prištinu i da nema mesta za strah“, predstavlja licemerje.

„Reč je o licemerju, cinizmu i o nekoj vrsti sećanja koje ima za cilj da zamrzne postojeće stanje na terenu“, rekao je Rakočević.

Gradonačelnik Prištine Ahmeti je ranije danas u izjavi koju je preneo RTK2 govorio o povratku Srba i naporima prištinskih vlasti na rešavanju njihovih problema. Kao primer, Ahmeti je naveo da je nedavno „otišao u Brnjicu“ i da se raspitivao kakve probleme Srbi imaju, „da li radi rasveta, da li se odnosi smeće…“.

„Pogledajte recimo Donju i Gornju Brnjicu, ne Brnjicu kako Ahmeti kaže, u Gornjoj Brnjici su Srbi faktički nestali, a u Donjoj je život toliko obesmišljen da je gotovo sve stavljeno na prodaju. I onda odete tamo i interesujete se za probleme odnošenja smeća“, rekao je Rakočević za Kosovo Online komentarišući stavove gradonačelnika Ahmetija.

Ahmeti je dalje konstatovao da u Prištini „gotovo da nema Srba“, ali je rekao da oni „ne žele da se vrate u svoj rodni grad“.

“Mi možemo da izgradimo kuće i stanove, ali treba da postoji želja kod Srba da se vrate. Ne možemo nikog na silu da teramo da živi negde ako neće”, rekao je Ahmeti.

Takve tvrdnje gradonačelnika Prištine, kazao je Rakočević, pokazuju da on „zna kako treba da izgleda sloboda Srba, tumači njihove želje, čak mu je i žao što ih nema, ali kao demokrata ne želi da im povredi ljudska prava tako što će ih na silu terati da se vrate u svoj grad“.

„Za početak, Ahmeti može samo da izađe iz svog kabineta i vrati staru kuću profesora dr Tomislava Đokića, da podigne dve koje su mu srušili, i to bi bio veliki korak u životu Srba i Prištine. Ali to se neće dogoditi, jer on svaki dan prolazi pored otete i uništene imovine. Porodica Đokić je to vekovima sticala, a gradonačelnik priča da oni to ne žele“, rekao je Rakočević.

Kad je u pitanju spor oko zemljišta na kojem je izgrađen pravoslavni hram Hrista Spasa u Prištini, Ahmeti kaže da je „to pitanje i dalje nerešeno“ i da Albanci taj verski objekat vide „kao provokaciju Miloševićeve vlasti“.

„Teško je uopšte razgovarati kada nekome ko je potpuno bespomoćan, kog ste sveli na dvadeset staraca, pripisujete odsustvo komunikacije. U tom kontekstu onda kažete: srpski studenti, mi vas čekamo! Sistematski je zatrto sve što pripada Srbima. Setite se linča 17. marta 2004. i kažite: ovde može normalno da se živi. Crkva ne prihvata diskriminaciju i falsifikate, a prihvatiće svaku pozitivnu akciju, zakonsko rešenje ili znak dobre volje. Uradila je to bezbroj puta, neki će reći i na svoju štetu“, naglasio je Rakočević.

On je dodao da je „Milošević bio protiv izgradnje Hrama Hrista Spasa u Prištini, a saglasnost za zemlju i izgradnju dao je jedan Albanac, koliko se sećam, prezivao se Vranići i bio je predsednik Skupštine grada Priština“.

„Sada je ostao još taj Hram kao simbol kog treba uništiti i sa Srbima je gotovo“, upozorio je Rakočević.

Ahmeti je u intervjuu koji je preneo RTK2 rekao da lokalna vlast poštuje sva prava i zakone koji su vezani za manjinske zajednice, uključujući i Zakon o upotrebi jezika.

“Pokušavamo da prevodimo i dokumente na srpski jezik, ali cilj je da se nikom ne uskrati usluga, jer ne zna albanski jezik”, kaže Ahmeti.

Rakočevića tvrdnje o ravnopravnoj upotrebi srpskog jezika podsećaju „na razgovor gluvih“.

„Što se upotrebe srpskog jezika tiče, sve ovo podseća na razgovor gluvih, a srpski jezik više ne postoji u Prištini, to je albanizovani srpski jezik, koji većina često ne razume“, rekao je Rakočević.

Komentarišući vest da je Priština, prema izveštaju organizacije Transparency International, proglašena, uz Madrid, za najtransparentiji grad među 26 evropskih prestonica, Rakočević je rekao da je ta nagrada smešna.

„Međunarodna zajednica i mnogi stranci imaju interes da ovde vide apsolutnu idilu i to se isplati, s druge strane moraju da opravdaju bombe i pred probuđenom savešću, ako ta kategorija uopšte postoji. Nagrada Prištini o transparentnosti je smešna, po svim indikatorima komedije i farse“, zaključio je Rakočević.

Izvor: Kosovo Onlajn

Comments

Pročitaj još