• Početna>
  • Vesti>

Ovogodišnji laureat likovne kolonije “Sokolica 2019” Đorđe Stanić

Kulturna manifestacija “Sokolica 2019” završena je večeras izložbom likovnih radova nastalih na istoimenoj koloniji.

U velikoj sali Opštine Zvečan, sedamnaest učesnika likovne kolonije, koja je 23. po redu, izložili su svoje radove.

Pevačka grupa Kulturno-umetničkog društva “Zvečan” je pesmom otvorila manifestaciju nakon koje se prisutnima obratila predsednica KUD-a Jelena Đurić i tom prilikom poručila da umetnici svojim delima ostavljaju neizbrisiv trag na našim prostorima.

“Na ovom svetu ima mnogo ljudi ali u današnje vreme retki su oni pravi i posebni. Često se desi da negde na prvi pogled ili prvi dodir, stisak ruke dobrodošlice, čovek oseti čoveka sa svim onim ljudskim osobinama. Ja sam ukrala deo vas i uvek mi je teško kada dođe taj čas rastanka jer se prosto umetnici na jedinstven način vole. Želim da vam se zahvalim na toplim rečima i druženju jer družiti se sa vama je zaista bila privilegija i verujem da ćemo se družiti u godinama koje dolaze jer je ovde svaki dan za nas nova nada da ćemo uvek biti ovde i da ćemo vas uvek ovako toplo dočekati. Hvala vam na ovim divnim delima jer zaista ostavljate jedan neizbrisiv trag iz godine u godinu, svakako na ponos svima nama koji živimo u opštini Zvečan” rekla je Đurić.

Na najbolji način, učesnike kolonije prisutnima je predstavila jedna od selektora ovogodišnje kolonije Irina Šantrić Cernjavski.

“Dragi prijatelji, kolege i koleginice. Neću večeras dodavati ništa više osim da smo dugogodišnji prijatelji ovih prostora i da ćemo uvek rado da dođemo jer to budi najbolje u nama a to su kao što vidite dela koja govore za sebe” kazala je Šantrić Cernjavski.

Učesnici ovogodišnje likovne kolonije su Bane Ilić iz Zvečana, Miomir Miša Vemić iz Nikšića, Željan Pavić iz Hrvatske, Đorđe Stanić iz Užica, Katarina Kale Novaković iz Leskovca, Jelena Badnjevac Ristić iz Pančeva, Vladeta Deletić iz Kostolca, Aleksandra Grozdanović iz Leskovca, Sanja Medalova iz Makedonije (Veles), Hristina Stojčevska takođe iz Makedonije, Dragoslav Božović i Ivan Galjak iz Zubinog Potoka, Miljana Drašović iz Užica, Dejan Trajković iz Vranja, Emilija Jordanov iz Lebana, Ratko Janković iz Kostolca i Irina Šantrić Crnjavski.

Ovogodišnji laureat nagrade Sv. Luka je Đorđe Stanić iz Užica.

Selektor Miomir Miša Vemić je istakao da su odluku doneli jednoglasno

“Đorđe Stanić kao umetnik iz Užica je, siguran sam, jedan od najboljih predstavnika ekspresivnog realizma u Srbiji. On je u srcu Užičko-Zlatiborskog okruga školovan na najboljem nasleđu tamošnjih umetnika, Milutina Karića i Bože Kovačevića. Đorđe Stanić je uspeo da se svojim umetničkim “sopstvom i imaginacijom” vine u visine srpskog slikarstva. Visoko obrazovan kao istoričar umetnosti, neko vreme je radio u prosveti pa osetivši da to nisu njegovi dometi, otrgao se i krenuo u neizvestan put likovnog stvaralaštva. Izlagao je u najvećim gradovima i muzejima širom Srbije. Ostao je veran svom umetničkom stilu i poetici, što je u ovom vremenu velikih likovnih svaštarenja veliki uspeh” rekao je Vemić.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević je zajedno sa predsednicom KUD-a Zvečan Jelenom Đurić, Staniću uručio nagrade u vidu povelje, novčanog iznosa ali i statue Sv. Luke.

Ovogodišnji laureat Đorđe Stanić se zahvalio na nagradi i istakao da će i dalje dolaziti na Kosovo i stvarati likovna dela.

“Meni preostaje samo da se zahvalim na ovoj nagradi. Prvo bih se zahvalio na tome da se Kosovo mene setilo, jer se mene moj grad nije setio da me nagradi ili pozove da izlažem. Trideset godina je bilo potrebno da stvaram kako bi me Užički muzej pozvao da izlažem. Na Kosovo i Metohiju sam došao prvi put i na neki način postao legenda. Naravno prvo sam bio u Leposaviću a kasnije ovde kod vas, zahvaljujući Jeleni Đurić. Setili ste se mene i evo već četiri godine se družim sa vama i ako Bog da, družiću se opet” rekao je Stanić.

Po tradiciji, gradonačelnik opštine Zvečan Vučina Janković je likovnu koloniju “Sokolica 2019” proglasio zatvorenom nakon čega je otvorena likovna izložba.

“Zvečan je ovih dana odisao kulturom i to zahvaljujući vama dragi umetnici. Ostaje žal zato što večeras moramo da spustimo zevese na ovu priredbu ali isto tako i nada da ćemo se sledeće godine okupiti na ovom mestu” zaključio je Janković.

Organizator manifestacije je KUD “Zvečan” pod pokroviteljstvom Opštine Zvečan i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

KUD “Zvečan”

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još