CIK: Predizborna kampanja za prevremene izbore na Kosovu od 25. septembra do 4. oktobra

Centralna izborna komisija je odlučila da će predizborna kampanja trajati 10 dana – od 25. septembra do 4. oktobra.

Poslednji rok za prijavu predizbornih koalicija ističe 30. avgusta u ponoć, dok je rok za prijavu političkih subjekata i kandidata 6. septembra.

Do sada su predizborne koalicije sklopili Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska partija Špenda Ahmetija, kao i Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja sa Alijansom novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Partijom pravde Ferida Aganija.

U toku su razgovori o sklapanju predizborne koalicije između Demokratskog saveza Kosova (DSK) i pokreta Samoopredeljenje, ali još nema saglasnosti o kandidatu za premijera Kosova iz moguće koalicije.

Demokratski savez ne odustaje od toga da Vjosa Osmani bude zajednički kandidat za premijera, dok pokret Samoopredeljenje smatra da bi to trebao da bude njen lider Aljbin Kurti.

U Demokratskoj partiji Kosova još nema informacija o mogućim koalicijama ove stranke i neke druge manje političke stranke, pošto su sve dosadašnje parlamentarne partije izjavile da neće ići u koaliciju sa DPK.

Kada su u pitanju kosovski Srbi, u Gračanici je juče potpisan koalicioni sporazum između Progresivne demokratske partije Nenada Rašića, Evropskog pokreta Srba Rade Trajković, Nove partije Kosova Dragiše Mirića, kao i Slaviše Petkovića i Branislava Markovića.

U saopštenju dostavljenom medijima oni navode ‘’da će njihov strateško-politički cilj biti očuvanje i jačanje Srba na Kosovu, na način koji garantuje njihov održiv opstanak’’.

Kako javlja RTK2, na izborima će učestvovati i Partija kosovskih Srba predvođenja Aleksandrom Jablanovićem, koji ne isključuje mogućnost saradnje sa drugim političkim opcijama.

Srpska lista je, sa svoje strane, izjavila da će se o učešću na prevremenim izborima na Kosovu konsultovati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dok je novu koaliciju u Gračanici ocenila da faktor koji ‘’narušava jedinstvo srpskog naroda’’.

Izvor: Beta

Comments