• Početna>
  • Vesti>

Kukan: Mogerini trebalo da “lupi o sto” kada je Priština uvela takse

Visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Federika Mogerini nije dovoljno pokazala liderstvo po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, a sumnjam da će Žozep Borel raditi bolje, rekao je bivši poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

“U trenutku kada je Kosovo nametnulo tarife Srbiji, trebalo je da otputuje tamo i lupi o sto”, rekao je Eduard Kukan za Slovačku asocijaciju za spoljnu politiku (SFPA), prenosi EWB.

Ukazao je i da ne misli da će njen naslednik Žozep Borel mnogo bolje obavljati taj posao.

“Sećam ga se kad je bio predsednik Evropskog parlamenta. Njegova nominacija me je iznenadila zato što Španci imaju mnogo dinamičnije i mlađe političare”, rekao je Kukan.

Kukan se zalaže i za imenovanje specijalnog izaslanika za rešavanje dijaloga.

Upitan da prokomentariše ideju razmene teritorija koja je prethodne godine bila u opticaju, Kukan je rekao da to nije samo strategija u kampanji.

Naveo je da očekuje da će se “pitanje priznanja Kosova uz razmenu teritorija sa Srbijom ponovo aktuelizovati”, ali upozorava da bi to moglo da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu.

On lično se, kako je rekao, protivi toj ideji.

Kad je reč o Severnoj Makedoniji, Kukan smatra da bi ona mogla da dobije datum za početak pregovora na jesen, dok je, kako ocenjuje, taj scenario manje realan za Albaniju.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još