• Početna>
  • Vesti>

Stefanović i Dačić o planu za sprečavanje Prištine da uđe u Interpol

Ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Nebojša Stefanović i Ivica Dačić razgovarali o daljim aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva spoljnih poslova na sprečavanju prijema Prištine u Interpol.

Stefanović i Dačić sagledali su do sada preduzete korake od strane dva ministarstva, ali i drugih državnih organa, u suprotstavljanju Republike Srbije nastojanjima kosovskih vlasti da postanu deo međunarodne policijske organizacije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ističe se da su tokom sastanka dogovorene i konkretne aktivnosti koje će biti preduzete do Generalne skupštine Interpola, koja će se održati u oktobru u Čileu, kako bi se sprečila politizacija te organizacije.

Pre svega, kako je dogovoreno, potrebno je upoznati sve da bi eventualni prijem bio u suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, ali i “Korelovom rezolucijom” koja je usvojena na Generalnoj skupštini Interpola u Pekingu.

Kako se objašnjava, ta rezolucija jasno definiše da samo države članice ili posmatrači pri Ujedinjenim nacijama mogu biti deo ove policijske organizacije, što vlasti u Prištini svakako nisu.

Ministri Stefanović i Dačić saglasili su se i da je neophodno sve upoznati i na opasnosti od zloupotreba baza Interpola i mogućnosti da poverljivi podaci dospeju u ruke kriminalaca i terorista, što bi ugrozilo rad svih policija sveta.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još