Vučić sa Makalisterom, brojne teme na stolu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsedavajućim Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama, situaciji u regionu i reformskim procesima u Srbiji.

Aleksandar Vučić je čestitao predsedavajućem Dejvidu Makalisteru ponovni izbor za poslanika Evropskog parlamenta i predsedavajućeg Komitetom za spoljne poslove.

Tokom susreta, dvojica sagovornika su konstatovala da Srbija sprovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima predsednika.

Rekao je da Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.

Vučić je naglasio da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek nakon ukidanja taksi.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o predstojećim izborima. Predsedavajući Makalister pozitivno je ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EK i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona. Tim povodom, Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

“Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja”, dodao je predsednik Vučić.

Predsedavajući Makalister pozdravio je i nove infrastrukturne projekte istakavši da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak zemlje. 

Dejvidu Makalisteru je ovo prva poseta Beogradu nakon što je stupio na novu dužnost. On se zatim u skupštini sastao sa poslanicima.

Uoči posete, Makalisteru se otvorenim pismom obratio Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana.

Trifunović je pozvao Makalistera da organizuje dijalog pod patronatom Evropske unije u kome bi predstavnici vlasti i opozicije iz Srbije, kao i civilno društvo i novinarska udruženja, došli do dogovora o realnom okviru u kom bi se održali izbori sledeće godine.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još